Goda exempel belönas med nytt pedagogiskt stipendium
2006-06-16Karlstads universitet har inrättat ett nytt pedagogiskt stipendium. Syftet är att främja pedagogisk utveckling och lyfta fram goda exempel.
Stipendiet kan ses som ett komplement till Karlstad studentkårs pedagogiska pris "Bästa läraren". Universitetets stipendium ska uppmärksamma och belöna nytänkande och utveckling av arbetssätt. Det kan handla om examinationsformer, samverkan, forskningsanknytning i undervisningen, internationalisering, studentsamverkan eller mångvetenskap. Kort sagt något som utvecklar kvaliteten på undervisningen och bidrar till att den pedagogiska miljön utvecklas.
- Stipendiet kan delas ut till ett ämne, en ämnesgrupp som samverkar, ett program eller ett arbetslag. Det kan också gå till en enskild lärare för speciella insatser. Vi vill gärna belöna arbetet bakom, före mötet med studenterna. Allt viktigt arbete som läggs ner för att det sedan ska kunna bli en bra kurs till exempel, berättar universitetsråd Boel Henckel.
Det är det högskolepedagogiska rådet vid universitetet som tar emot förslag på stipendiemottagare. Rådet, förstärkt med representanter från fakultetsnämnderna, föreslår mottagare och sedan är det rektor som fattar beslut om vem eller vilka som får ta emot stipendiet.
- Tanken är att stipendiet ska delas ut en gång om året. I år är det lite ont om tid, eftersom vi gärna vill dela ut det under Akademisk högtid den 15 seotember. Senast den 23 augusti vill vi ha förslagen, säger Boel Henckel.
Det är fritt fram att föreslå sig själv, eller sitt arbetslag. Såväl personal som studenter får nominera lärare, arbetsgrupper eller ämnen. Stipendiet består av ett diplom och 25 000 kronor. Pengarna ska användas till fortsatt pedagogisk utveckling.
Här finns blankett för nominering. Tänk på att bifoga relevant dokumentation.
Frågor kring stipendiet besvaras av Björn Eliasson, Estetisk filosofiska fakulteten, Thomas Martinsson, Fakulteten för teknik- och naturvetenskap, Reine Lundin, Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT, Monica Björkström, Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper, Anna-Karin Högfeldt, Karlstad Studentkår och Boel Henckel, ordförande i Högskolepedagogiska rådet.