Glokal journalistik i världen och Värmland
2024-04-19Vårens Anderseminarium, torsdag 18 april, fokuserade på kopplingen mellan global händelseutveckling och lokal vardag. Hur kan medier förklara komplexa samband och samtidigt göra begriplig journalistik som berör lokalt?
Staffan Lindberg, reporter på Aftonbladet, inledde med att berätta om de reportage där han och kollegor granskat storföretags löften om grön omställning, genom att undersöka om deras produktionskedjor är hållbara och klimatvänliga hela vägen. Bland annat har han och fotograf åkt till västra Ukraina för att skildra hur biologiskt värdefull skog avverkats för att bli Ikea-möbler. De har också besökt bland annat Ghana i Västafrika för att se vart de kläder som lämnats in för återvinning i HM-butiker tar vägen och rest till Madagaskar för att på plats se gruvorna där barn utvinner glimmer som är råvara till brandskyddande höljen kring batterier i elbilar.
Vladimir Cotal San Martin, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet, följde upp med att prata om hur arbetsmiljön ser ut för dem som till exempel producerar våra kläder i det globala syd. Bland annat berättade han om flera svåra olyckor i Bangladesh och om den internationella arbetsorganisationen ILO:s statistik som visar att 7 500 personer dör i arbetsrelaterade sjukdomar eller olyckor – varje dag – i världen. Något som sällan skildras i svenska medier.
Axel Vikström, medieforskare vid Örebro universitet, berättade om sin doktorsavhandling om hur de superrika porträtteras i svenska medier. Det gamla lagom-Sverige hör numer till ett av de länder i världen med flest miljardärer per capita. Genom kritisk diskursanalys av rapportering i de fyra största rikstidningarna har han skildrat de inneboende spänningarna i den nyliberala kapitalismen.
Efter fikapausen tog Elinor Torp, reporter på Dagens Arbete, vid och berättade om sina granskningar av arbetsmiljön i Sverige, om gömda, papperslösa och utnyttjade utländska arbetare samt om förändringarna av lagstiftning och myndighetsansvar som gör att ett parallellt skuggsamhälle med kopplingar till kriminalitet växer sig allt större. Något hon skildrat i flera prisade reportage och böcker.
Sista talare ut i Anderseminariet var Inas Hamdan, reporter på Sydsvenskan, som fick Stora Journalistpriset för sin granskning av Al Jazeeras rapportering om Sverige. Förutom att berätta hur hon gick till väga när hon tog hjälp av AI pratade Inas Hamdan, som är uppväxt i Malmö med arabisktalande föräldrar, om hur Sverigebilden förändrats i Mellanöstern i allmänhet och om LVU-kampanjen specifikt.
Anderseminariet avrundades med ett panelsamtal. Under rubriken ”… och vilken roll spelar världspolitiken i Bôrtan?” pratade moderator Annika Lindqvist med Camilla Gustafsson, SVT Värmland, Hedvig Nilsson, P4 Värmland, Staffan Lindberg, Aftonbladet, Olga Sosnina, P4 Värmland, och Sonya Cunningham Oldenvik, Arvika Nyheter, om bland annat närhetsprincipen, om att nyhetsrapportering inte ska bara handla om utan också vara till för sin publik och om hur globala förhållande kan skildras lokalt. I detta samtal berättade bland annat Olga Sosnina, som flytt från Ukraina, om hur hon tänkt kring lokaljournalistisk efter att hon fått radiojobb i Värmland. Sonya Cunningham Oldenvik berättade hur hon i reportage kopplar globala klimatförändringar till lokala förhållanden i skogen i Västvärmland och Hedvig Nilsson berättade om en annan effekt av globaliseringen. Nämligen att Sveriges Radio P4 Värmland får allt fler önskemål om att ta bort publiceringar när intervjuer, som först kändes helt oproblematiska, sprids på nätet över världen och hamnar i andra sammanhang som gör situationen obekväm eller ibland osäker för de inblandade.
Om Anderseminariet
Med stöd från Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning anordnar MKV journalistseminarier varje termin. Till journalistseminariet bjuder vi in spännande gäster för att föreläsa, debattera och diskutera olika ämnen och teman. Seminariet är gratis och alla är välkomna att delta.