Globetrotter, forskare och lärarutbildare
2009-10-22Professor Onno de Jong från Utrecht i Holland lämnar inom kort Karlstads universitet efter fem år med banbrytande insatser inom lärarutbildningen i kemi.
Onno de Jong blev magister i kemi 1967, magister i utbildningspsykologi 1977 och doktor i naturvetenskapernas didaktik 1990.
De tio första åren efter sin magisterexamen i kemi undervisade han som kemilärare på gymnasieskolan. Efter sin magisterexamen i utbildningspsykologi började han utbilda kemistudenter vid universitetet i Utrecht, samtidigt som han inledde sin forskarkarriär. Hans forskning handlade dels om utbildning av lärarstudenter inom kemi och dels om utbildning i kemi på gymnasienivå.
Fem år vid Karlstads universitet
Onno de Jong kom i kontakt med Karlstads universitet tack vare sin bekantskap med professor Hans-Jürgen Schmidt från Dortmund i Tyskland, som tidigare var anställd vid Karlstads universitet. När det blev dags för Hans-Jürgen Schmidt att gå i pension, blev Onno de Jong föreslagen som efterträdare. Han tackade ja och anlände till Karlstad 2005.
Vid Karlstads universitet har han byggt upp ett forskningsprogram inom utbildningen av lärarstudenter i kemi. Dessutom har han utvecklat ett internationellt nätverk och satt Karlstads universitet på den internationella kartan. Han har även organiserat ett vetenskapligt seminarium under 2006 samt initierat internationellt samarbete med ett universitet i Poznan i Polen inom ramen för Erasmusprogrammet.
En del av sin tid vid universitetet har Onno de Jong, tillsammans med sina kollegor, ägnat åt att bilda en centrumgrupp av fem små grupper lärarutbildare vid universitetet, som undervisar i kemi inom det naturvetenskapliga området. Centrumbildningen SMEER står för Science, Mathematics and Engineering Education Research. Gruppens viktigaste uppgift är att bidra till internationell vetenskaplig kunskap inom dessa områden, från studier på grundskolenivå till universitetsstudier.
- Det är viktigt för grupperna att bli mindre sårbara. En centrumbildning ger bättre förutsättningar för att kunna stödja varandra och för att kunna samarbeta, säger Onno de Jong.
Under de fem åren vid Karlstads universitet har han pendlat mellan bostaden i Holland och Karlstad. En vecka här och sex veckor i Holland.
- Jag tycker om Sverige. Jag känner mig hemma här eftersom det är så mycket som är likt Holland. Kulturen, attityder och människors utseende.
Jorden runt i lärarutbildning
Onno de Jong har arbetat sex månader vid the University of South Africa, ett universitet för svarta, i Pretoria i Sydafrika under 2002. Han har jobbat vid the Central Queensland University i Rockhampton i Australien samma år och året därpå i tre månader vid National Taiwan Normal University i Taipei. Förra året var han några månader vid ett universitet i Kuala Lumpur i Malaysia.
- Jag kan jämföra undervisning i distans i Sydafrika med universitetet i Karlstad, säger Onno de Jong.
Inte bara utbildare och forskare
- Att jobba är min hobby, säger Onno de Jong. Jag har politiska uppdrag i Utrecht och är sedan tio år vald medlem av kommunfullmäktige.
Ett av hans stora intressen är segling. Han har haft sin segelbåt i femton år och seglat till England, Norge, Danmark förutom längs holländska kusten. Ett annat stort intresse är resor, inte bara i tjänsten. Som turist har han besökt länder från Alaska i norr till Nya Zeeland i söder.
- Jag är förtjust i kombinationen av kultur och natur, säger han. Men det är Sydafrika som har den intressantaste naturen.
Dags för reträtt
Om en månad lämnar han Karlstads universitet, men kommer fortfarande att vara fullt sysselsatt. Som rådgivare inom EU-kommissionen i Bryssel när det gäller naturvetenskapernas didaktik samt som medlem av "nine scientific journals" inom den naturvetenskapliga lärarutbildningen. Under 2010 vill han även ha kvar sitt uppdrag vid Karlstads universitet som handledare för en doktorand.
Onno de Jong känner sig nöjd med sina insatser vid Karlstads universitet.
- Och något som gör mig mycket, mycket lycklig är att jag har medverkat till att fakulteten nu gett grönt ljus till att anställa en professor på heltid för lärarutbildningen inom det naturvetenskapliga området.