Givande träff med norska alumner
2006-08-31Nio norrmän från Hedmarks fylke i Norge besökte Karlstads universitet under tisdagen den 29 augusti. Två av de norska gästerna var alumner från Högskolan i Karlstad.
Den norska gruppen bestod av Anne Huse, regionrådgivare från Glåmdal regionråd, Espen Koehn, näringsrådgivare från Hedmark Fylkeskommune samt Knut Raabe från Högskolesenteret i Kongsvinger, Ola Rostad från Tretorget i Gruen, Torkel Stroem från Eldskog Naeringsservice, Asbjoern Holmen från Grue Naeringshage, Andor Tellefsen från Åsnes Naeringshage, Tove Gulbransen, från Odal Naeringshage samt Werner Melby från Kongsvinger Kunnskapspark. De sju sistnämnda bar den norska tjänstebeteckningen ”daglig leder”, motsvarande chef.
Syftet med besöket var att ge de norska besökarna information om universitetets utveckling från universitetsfilial till dagens universitet och om hur vi samverkar i regionen. Värd för besöket var samverkanskoordinator Theo Arndt, som sedan länge har haft kontakt med flera av de norska gästerna. Han gav information om universitetets utveckling, dess historik, organisation, samverkansprojekt och framtidsvisioner. Han betonade att Karlstads universitets mål är att vara ett av de bästa universiteten i Europa när det gäller samverkan. Professor Sune Berger presenterade verksamheten inom Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling. Dessutom presenterades universitetets alumniverksamhet.
Det visade sig att Werner Melby och Asbjoern Holmen har läst ekonomi på tidigare Högskolan i Karlstad och att Ola Rostad för närvarande studerar på universitetet. Werner Melby läste 160 poäng företagsekonomi under början av 80-talet, då norska studerande hade kravet att läsa 160 poäng för att deras examen som civilekonomer skulle godkännas i Norge. Asbjoern Holmen examinerades som civilekonom 1981 vid endast tjugoett års ålder. Ola Rostad läser idag utbildningen Master of Innovation Management på 60 poäng, ett av tre magisterprogram som ges inom ramen för det samarbete som bedrivs inom nätverket Uniska, Universitetsalliansen Inre Skandinavien och som utvecklades i samverkan med Högskolan i Hedmark, Norge. En drivande kraft för utvecklingen av utbildningsplanen för Master of Innovation, som startade hösten -04, var samverkanskoordinator Ingegerd Dirtoft vid Karlstads universitet.
Nätverket Uniska bildades 1998 och verksamheten handlar om kompetensutveckling, högre utbildning, forskning och samverkan med det omkringliggande samhället. Rektorerna möttes på Högskolan Dalarna i Borlänge tisdagen den 29 augusti, för att underteckna avtalet.
Werner Melby från Kongsvinger sökte i mitten på 70-talet till Högskolan i Karlstad eftersom hans bror tidigare hade läst ekonomi här. Samtidigt sökte sig flera från regionen kring Kongsvinger till Karlstad och som mest studerade här drygt tvåhundra norrmän. Asbjoern Holmen kommer från Grue kommun, inte långt från värmländska Torsby på andra sidan gränsen. Han hade hört rykten om att det var bra att läsa i Karlstad. I Norge var det under denna tid svårt att utbilda sig till civilekonom, eftersom utbildning till civilekonom endast fanns på universitetet i Bergen med ett begränsat antal utbildningsplatser. Dessutom hade den norska regeringen som mål att sextio procent av högskoleutbildningen skulle ske utomlands. För Ola Rostad passade masterutbildningen i Karlstad bra, eftersom han samtidigt har möjlighet att jobba heltid. Han behöver endast besöka universitetet vid två tillfällen per halvår.
- Undervisningen är bra, säger Ola Rostad, som även lovordar utelivet i Karlstad, vilket för hans del inte handlar så mycket om kårliv som besök på Stadshotellet.
Werner Melby och Asbjoern Holmen har bevarat goda minnen från sin studietid i Karlstad.
- Det var en fantastisk studentmiljö, säger Werner Melby. Även om det kunde vara problem med att få hit föreläsare, så kvaliteten på föreläsningar kunde variera.
- För mig var det de tre bästa åren i livet, säger Asbjoern Holmen med saknad i blicken. – Vi hade till och med en norsk lärare.
De två tidigare ekonomstudenterna var aktiva i såväl kårlivet som i KSIF, Karlstads Studenters Idrottsförening.
- Jag minns utkastaren på Klaraborg, säger Asbjoern Holmen och skrattar gott.
Asbjoern Holmen deltog ett par gånger i de stafetttävlingar som hölls i Nijmegen i Holland, där KSIF deltog, medan Werner Melby vid flera tillfällen ställde upp i Solastafetten. Asbjoern Holmens starka känslor för sitt gamla lärosäte och KSIF’s verksamhet framgår när han berättar att han deltog på det jubiléum som KSIF anordnade för ett år sedan.
På väg ut från universitetet stötte de två alumnerna och den blivande alumnen samman med Lennart Andersson, tidigare rektor vid Högskolan i Karlstad. Han blev förtjust över att träffa sina tidigare studenter från Norge igen.
Inom Alumni finns nu planer på ett nytt samverkansprojekt med Norge. I slutet av oktober 2007 planeras en återträff med tidigare norska studenter. Dagens norska gäster åtog sig med nöje uppdraget att förmedla information om återträffen till sina tidigare studiekompisar från Karlstad.