Genusakademi för små och medelstora företag startar i höst
2017-06-08Centrum för genusforskning, CGF, tilldelas nu medel för att utveckla sitt projekt Genusakademi för små och medelstora företag över tre år och fyra månader.
För ungefär ett år startades förstudien Vision genusakademi för små och stora företag vid CGF. Den tog avstamp i utvecklingen av ett digitalt verktyg för jämställdhetsarbete vid små och medelstora företag, SME, i Värmland, och finansierades av Akademin för smart specialisering. Verktyget fick namnet iGen.
Förstudien låg till grund för en större ansökan till ett fullskaligt projekt, där forskare och företag arbetar tillsammans för att stärka SME-företagens konkurrenskraft. Målet är fortfarande ett digitalt verktyg för jämställdhetsarbete.
Mer jämställd konkurrenskraft
- Genusakademin kommer att utgå från företagens behov av mer jämställd innovationskraft, affärsmodeller och rekrytering, säger Ulf Mellström, vetenskaplig ledare vid CGF. Det handlar om att titta och tänka utanför boxen i relation till hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut. De mansdominerade branscherna är könssegregerade på ett sätt som ofta är direkt hämmande för affärerna.
Skogsindustrin är ett sådant exempel. Ungefär 35 procent av all skog ägs av kvinnor, men branschen domineras av män. Hur kan företagen i denna bransch arbeta för att inte se sina kunder och nästa medarbetare som män? Projektet kommer att se på normkritiska processer, genus och jämställdhetsfrågor i relation till innovation, affärsmodeller och rekrytering.
Forska med, inte på
- iGen var en nyttig förstudie, säger Ulf Mellström. Generellt finns ett stort intresse för frågorna, och vi har redan flera exempel på företag som lagt om sin strategi för att nå nya målgrupper både vad gäller affärer och rekrytering. Nu tar vi nästa steg.
Han poängterar att projektet ska arbeta med företagen, inte forska på dem:
- Det handlar om att arbeta direkt i ledningsgrupper och med HR-personal, och prata direkt med berörda för att ta reda på behov och långsiktiga strategier. Det handlar också om länet i stort, hela regionen som en attraktiv arbetsgivare i internationell kontext.
Mer information
Projektet Genusakademi för små och medelstora företag finansieras av Tillväxtverket, Karlstads universitet och Region Värmland inom ramen för Akademin för smart specialisering, och kommer att pågå under 3 år och 4 månader. Det omfattar ca 10 miljoner kronor och kommer att involvera 7-8 forskare från olika ämnen och avdelningar vid Karlstads universitet.
För mer information om projektet, kontakta Ulf Mellström på 054-700 20 13 eller ulf.mellstrom@kau.se.

