Gästlärare från Little Sweden på nationalekonomi
2008-12-25För Mark Ahlseen, gästlärare från USA, är svenskrötterna starka. Släkten kommer från Sverige och han har själv bott ett par år i Ulricehamn som barn. I hemstaden Lindsborg, även kallad "Little Sweden", pratar ett 50-tal av de 3 000 invånarna svenska. Nu har Mark Ahlseen varit vid Karlstads universitet och undervisat i nationalekonomi ett halvår.
- Jag har undervisat på Intermediate Micro Economics och hållit i kursen International Trade. Nu i dagarna avslutas den senare kursen med seminarier och av de 26 studenterna kommer bara åtta från Sverige. Övriga är från främst Tyskland, men även Bulgarien, Ungern och Nederländerna. Det är roligt att gruppen är så blandad.
Mycket är sig likt bland studenter och lärare. Men några skillnader finns ändå:
- På mitt college, Bethany College i Kansas, har vi tydliga scheman där en kurs kan sträcka sig över en termin. Jag undervisar till exempel en lektion tre gånger i veckan på samma kurs, vid samma tid och i samma lokal i en hel termin. Studenterna läser kanske fyra till fem kurser parallellt utom ett par veckor mitt på terminen då tempot är lugnare. Här varierar det mycket och ibland har det känts lite rörigt. Föreläsningarna här är också längre.
I USA är det även vanligt att sport är det främsta intresset och drivkraften bakom att befinna sig vid ett college. Det gör att motivationen för ämnesstudier inte alltid är så hög.
- Här i Sverige befinner sig studenterna vid universitetet för att få utbildning och sedan jobb. Det gör dem lite mer motiverade och lite bättre, tycker Mark Ahlseen.
Kontakt via alumn
Kontakten med Karlstads universitet fick han av en händelse. Som lärare vid Bethany College har han rätt till ett sabbatsår med halv lön. Mark Ahlseen valde att istället vara borta i sex månader med full lön. En vistelse i Sverige var målet och först kontaktade han till Handelshögskolan i Jönköping, bara några mil från tidigare hemstaden Ulricehamn. Men från Jönköping kom inget svar. En tidigare student vid Karlstads universitet, numera bosatt i Lindsborg, tipsade om sitt tidigare lärosäte och en lärare där - Thomas Wennstam. Kontakten gick vidare till Karl-Markus Modén på nationalekonomi, som svarade snabbt. Och efter ett första besök hösten 2007, kom Markus Ahleen hit som gästlärare hösten 2008.
Svenska varmkorven godast
- Det har varit en bra höst och jag har lärt känna många trevliga människor bland kollegorna och inom Missionskyrkan. Men nu börjar jag känna att jag saknar mina hemtrakter lite. I lördagseftermiddag var första gången på 16 dagar som jag såg solen! Det är största skillnaden för mig tror jag. Och så saknar jag college football och min favoritläsk Mountain Dew!
Mark Ahlseen pratar flytande svenska och har flera släktingar här i landet. Under julledigheten väntar besök hos kusiner i Stockholm och skånska Staffanstorp. Hösten här i Karlstad har bland annat ägnats åt att följa Färjestads hockeys matcher.
- Jag kommer definitivt att sakna den svenska varmkorven, mycket godare än våra amerikanska hot dogs! utbrister Mark Ahlseen.