Fysikforskningen får gott betyg i Vetenskapsrådets granskning
2023-05-03Vetenskapsrådet har granskat fysikforskningen vid Karlstads universitet och 11 andra lärosäten. En oberoende expertpanel, med 14 internationella experter, har utvärderat forskningen utifrån dess vetenskapliga kvalitet och betydelse för samhällsutvecklingen.
- Jag företräder fysikämnet här i Karlstad och jag tycker att Vetenskapsrådets utvärdering gav positiv erfarenhet både i processen och i resultatet, säger Marcus Berg, professor fysik. Utvärderingen hade som uttryckligt syfte att utvärdera svensk fysikforskning som helhet och jämfört med i utlandet, inte att ge "relativa betyg" inom Sverige. Vi är ett ganska litet lärosäte, men i de fall vi omnämns är det positivt, till exempel Ellen Moons forskning om organiska solceller.
Utvärderingen är en del i Vetenskapsrådets nationella uppdrag att utvärdera ämnesforskningen i landet. 12 lärosäten var utvalda att medverka i utvärderingen; Lunds universitet, Uppsala universitet, Stockholms universitet, Chalmers, KTH, Linköpings universitet, Umeå universitet, Göteborgs universitet, Karlstad universitet, Linnéuniversitetet, Luleå universitet och Mittuniversitetet. Tillsammans representerar dessa 98% av alla personer som jobbar inom forskningsfältet fysik i Sverige samt 99% av alla publikationer inom området
- De utvärderade också "impact on society", och där fick vi bra hjälp av James Lees från GIO med att tydliggöra det stora inflytande fysikforskning faktiskt har på samhället, säger Marcus Berg. Det inflytandet är redan stort och verkar bara öka mer och mer. Vetenskapsrådet lyfte fram Moyses Araujos forskning om artificiell intelligens och energilagring. Man kan tro att superdator-simuleringar av kvantfysik inte är något som påverkar folks vardag. Men Moyses före detta doktorand jobbar nu på ett batteriföretag, och företaget var i sitt utlåtande närmast lyriska att de lyckats rekrytera en sådan spjutspetskompetens. Medvetenheten i samhället om att vi behöver bättre material för energirelaterad teknik har blivit betydligt större bara sista året, upplever jag.
Expertpanelens sammanfattning
Panelen konstaterar på en övergripande nivå att kvaliteten på den vetenskapliga produktionen håller hög kvalitet och framhåller svensk fysikforsknings stora inomvetenskapliga genomslag nationellt och internationellt. När det gäller forskningens betydelse för det omgivande samhället, framhåller panelen att flera av fallstudierna lyfter fram de svenska lärosätenas starka koppling till industrin, utbildningssystemet och det internationella forskarsamhället. Underlaget till panelen har bestått av ett urval av publikationer fördelade efter hur stor andel av fysikforskningen i Sverige de berörda lärosätena har. Lärosätena har i form av fallstudier också fått ge exempel där deras forskning i fysik har varit av betydelse för det omgivande samhället.
Panelen menar att området den kondenserade materiens fysik är starkt representerat i Sverige. De påpekar att detta forskningsfält bidrar starkt till lösningar på samhälleliga utmaningar och driver flera stora tekniktrender. Panelen framhåller särskilt forskningen inom innovativa nya material, energiproduktion och lagringsteknik, där Sverige är väl positionerat för att spela en stor roll.
Samhällsutmaningar
Fysik omfattar grundläggande frågor om hur vi ser på universum idag, men även hur vi närmar oss samhällsutmaningar, som klimatförändringar, eller utvecklar nya tekniska lösningar, exempelvis kommunikationssystem. De språng vi har tagit i vår förståelse av vår omvärld bygger i hög grad på användningen av avancerade experimentella tekniker. Vissa av dessa tekniker kräver stora investeringar och uppbyggnad av forskningsinfrastruktur. Dessa anläggningar används i stor utsträckning inom forskningsområdet fysik och det har bidragit till betydande vetenskapliga framsteg inom områden som sträcker sig från partikel- och kärnfysik till materialvetenskap.
Expertpanelen bestod av forskare från Tyskland, Sverige, Finland, Israel, Österrike, Nederländerna, Frankrike och England. De har studerat vetenskaplig kvalitet i publikationer, bibliometri, citeringar och samhällseffekter från forskningen i fallstudier.
Läs rapporten "Quality and impact of research in physics in Sweden" här.