Fysikdagarna lyfter fram fysiken
2010-10-05Det är första gången som den anordnas utanför de gamla traditionella universiteten. Den nationella konferensen Fysikdagarna hålls 7-9 oktober på Karlstads universitet. Svenska Fysikersamfundet och Karlstads universitet vill lyfta fram fysikens roll i samhället och inspirera lärare, forskare och studenter att utbilda om världen och universum.
Under Fysikdagarna samlas 350 fysikexperter, gymnasie- och grundskollärare, forskare och studenter samt allmänintresserade från hela landet på Karlstads universitet för att ventilera fysik och teknik.
- Vi vill föra ut fysiken och tekniken på ett populärvetenskapligt sätt och få igång samtal mellan forskare och fysiklärare, säger Claes Uggla, professor i teoretisk fysik på Karlstads universitet och projektledare för Fysikdagarna 2010. Sverige är en del av det europeiska forskningssamfundet och vi behöver förmedla nya forskningsrön på ett sätt så att folk förstår vad det handlar om.
Öka kunskap om fysikdidaktik
Några av frågeställningarna är; Var finns fysiken och fysikerna i samhället och hur går det med utvecklingen av förnyelsebara energikällor? Hur inspirerar man barn och ungdomar att välja en bana inom fysikområdet och kan man göra fysiklektionen lika intressant som till exempel "Fångarna på fortet"?
- Jag hoppas att Fysikdagarna blir ett lyft för vetenskapsintresserade inom utbildningsväsendet men kanske framförallt lärare i regionen. Vi behöver öka kännedomen om fysikdidaktik och dess forskning och få igång samverkan mellan forskare, fysiklärare och unga säger Claes Uggla.
Fysikdagarna samlar en mängd kända internationella och svenska fysiker som delar med sig av sin forskning och sin syn på fysik. Bland andra didaktikerna Burkhard Priemer från Tyskland och Chris King från England samt fysikforskarna Anja Boisen från Danmark och Eva Forsell-Aronsson från Sverige.
Ny ämnesplan i fysik
Ellen Moons, docent i materialfysik vid Karlstads universitet är en av projektmedlemmarna för Fysikdagarna 2010. Hon är också en av föredragshållarna under konferensen.
- Jag ser bland annat fram emot intressanta diskussioner kring skolans nya ämnesplan för fysik, som presenteras på konferensen av Utbildningsrådet Jonas Börjesson från skolverket. I anslutning till det kommer lärarna och andra intresserade att kunna jobba med experiment och läromedel som belyser just det som är nytt i ämnesplanen. Sist men inte minst kommer vi att få reda på vad man kan ha för nytta av en fysikutbildning genom att träffa fysiker som jobbar på företag i helt olika branscher.
Årets Nobelpris i fysik
Spännande föredrag inom nanofysik sammanfaller med en av konferensens höjdpunkter. En representant från Kungliga vetenskapsakademin kommer att presentera årets nobelpris i fysik. Årets nobelpris har just idag tillkännagivits och går till forskning i nanofysik - till forskning om det kolbaserade nanomaterialet grafen.
Populärvetenskap för allmänheten
Under torsdagkvällen, den 7 oktober, hålls också en populärvetenskaplig föreläsning för allmänheten klockan 20.00 i Ljungbergsalen (Ägget). Titeln är "Energibalans för kroppen, samhället och jorden." och föreläser gör Mats Areskoug, docent i fysik på lärarutbildningen vid Malmö högskola. Han visar exempel på energibalans för kroppen och för jorden, samt diskuterar om samhällets energibehov och energitillförsel kan vara förenliga med en hållbar utveckling.
Program
Läs mer om Fysikdagarna 2010