Fullsatt på IT-dag för tjejer
2011-04-05ITQ är nätverket för tjejer som läser IT på Karlstads universitet i samverkan med praktiker i branschen. I fredags, den 1 april, bjöd nätverket in tjejer på gymnasiet till en inspirationsdag. Syftet var att visa hur bred IT-branschen är, att IT-företagen behöver anställa fler välutbildade medarbetare - och att det är en utmärkt bransch för tjejer. Drygt 100 deltagare kom och lyssnade i Ljungbergsalen, hus Vänern.
Ewelina Helmersson läser på IT-designprogrammet och Mollin Widegren studerar till dataingenjör. I sitt examensarbete har de undersökt varför så få tjejer på gymnasiet väljer att läsa en IT-utbildning. Hur ser gymnasiets tjejer på IT-branschen och vilka föreställningar om att arbeta med IT finns? Resultatet visar att det finns en rad myter om IT-jobben som hänger kvar, till exempel att man sitter hela dagarna framför datorn och inte träffar folk eller att man måste kunna massor av programmering för att jobba med IT. Fel, menar både Mollin och Ewelina, som hjälpte till att avliva myterna under inspirationsdagen.
Idag handlar ett IT-jobb mycket om att kunna kommunicera med kunder och hjälpa till att se användning och affärsnyttan av IT, att jobba i IT-projekt och översätta problem och behov i verksamheter till IT-lösningar. Karlstads universitet har idag sex IT-utbildningar med olika inriktningar.
Olika yrken inom IT
Gymnasieeleverna och IT-studenterna fick även lyssna på kvinnor som jobbar med IT inom olika branscher.
En av inspiratörerna var Maria Lindström, tidigare anställd på Karlstads universitet, som berättade om när hon tog steget till att bli egen företagare. MakeITsimple heter företaget, som jobbar med olika typer av analyser av webblösningar, interkationsdesign och tester av exempelvis webbgränssnitt. Just nu arbetar man med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och företaget har växt så det knakar.
- Maria är ett bra exempel på det vi på universitetet menar när vi säger "Förändra framtiden". Det visar att det finns olika vägar till IT-jobb och att det inte alltid handlar om att få en anställning. Ibland kan vägen till drömjobbet vara ett eget företag också, sa Marie-Therese Christiansson, programledare för två av IT-designprogrammets inriktningar och koordinator för ITQ-nätverket.
Förebilder viktigt
Anette Lönnberg, från företaget Two, menade att IT-branschen har en plats för alla.
- Du behöver inte vara expert på programmering för att kunna jobba med IT, men det behöver heller inte vara så svårt. Att programmera är som att lära sig vilket språk som helst, sa Anette Lönnberg.
Ida Bengtsson läser på Time-utbildningen och var en av de som kom till dagen.
- Jag vet inte riktigt vad jag vill jobba med, så mig passade det bra att få lite inspiration. Men programmering är nog inget för mig. Visserligen har många sagt att man inte behöver kunna det, men ändå har alla nämnt det... Men visst är IT ett alternativ som finns med, helt klart. Jag tycker dagen har varit bra, tyckte Ida Bengtsson.
- Det är viktigt att visa kvinnliga förebilder och att slå hål på myterna om IT-branschen som grabbig och teknisk. Fortfarande är det få tjejer som söker till IT-utbildningarna, vilket är lite märkligt med tanke på att branschen gärna anställer kvinnor med IT-kompetens. Här finns jobb - och det är varierande och roliga jobb. Vi visar gärna upp våra tidigare studenter, våra alumner, och hur utbildningarna gett dem en plattform i yrkeslivet, avslutar Marie-Therese Christiansson.
ITQ-nätverket
Läs mer om Mollin och Ewelinas examensarbete här
Läs mer om universitetets IT-utbildningar här



