Full fart på Forskarfredag
2010-09-06Fredag den 24 september är det dags för årets upplaga av Forskarfredag. Experiment om gravitation, vakuum och solenergi, utställning och spännande föreläsningar är några av aktiviteterna som skolelever och allmänhet bjuds in till. På kvällen blir det festlig rymdshow på Stora Torget i Karlstad med bland andra Patrik Norqvist, lektor i fysik och känd från TV:s Sommarmorgon.
Redan dagarna före Forskarfredag kommer några av Karlstads universitets forskare att åka ut och besöka skolor. "Låna en forskare" har fått bra gensvar från skolorna.
- Ett tiotal av universitetets forskare har nappat på idén och skolorna har fått anmäla vem de vill ska besöka dem. Det har blivit otroligt populärt och just nu lägger vi pusslet för att para ihop forskare och skola, berättar Christina Knowles, kommunikatör och projektledare.
Novelltävling
Fram till den 10 september pågår även en novelltävling med rymden som tema. Formen är Fan Fiction, något som Christina Olin Scheller, lektor i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet, forskar om.
- Fanfiction är berättelser baserade på karaktärer från redan kända verk. Genren har starka kopplingar till fankultur och berättelserna skrivs oftast av fansen själva, i många fall ungdomar, utan vinstsyfte och utan explicit tillåtelse från ursprungsverkets författare, berättar Christina Olin-Scheller, som också sitter med i tävlingens jury.
Novelltävlingen genomförs i samarbete med Karlstads-tidningen och är öppen för alla mellan 12 och 16 år som är bosatta i Värmland. Första priset är en bärbar dator- och att få sin novell publicerad i Karlstads-tidningen.
"Rymdpromenad" och modell av solsystemet
I Karlstad har skolklasser i årskurs sju bjudits in till en rymdpromenad. Starten går från Stora Torget och fortsätter mot Värmlands museum. Längs vägen får eleverna prova på olika experiment om gravitation, solenergi, vakuum med mera och på Värmlands museum väntar spännande föreläsningar om Vintergatan och vidare ut i rymden. Patrik Norqvist, lektor i fysik vid Umeå universitet, Claes Uggla, professor i fysik vid Karlstads universitet, Susanne Walan, lärare vid Karlstads universitet och engagerad i bland annat Teknikåttan och Teknikerjakten samt Johan Rosén, pedagog vid Teknikklubben Lusten, Värmlands museum är gänget som bjuder på spännande rymdbilder och intressanta fakta.Och så kommer eleverna att få prova på "rymdmat" - likadan mat som svenska astronauten Christer Fuglesang mumsade på under sin rymdresa.
- Vi tjuvstartar lite och kommer att ha en klass från Engelska skolan här, för att bygga planeter. Det är vårt solsystem som vi bygger upp skalenligt och placerar ut runtom i Karlstad med omnejd. Solen, en jätteballong, kommer förstås att placeras på Stora Torget, i Forshaga hamnar Neptunus och i Ulvsby vid Vallargärdets skola placeras Uranus, berättar Johan Rosén, pedagog vid Teknikklubben Lusten.
I Forshaga Lärcenter kommer professor Claes Uggla att prata med högstadieelever om rymden och varför han valde att forska, ett stjärntält kommer att finnas uppställt, och eleverna får även här prova på experiment och smaka på "rymdmat". Ett liknande upplägg genomförs på Vallargärdets skola med mellanstadieelever under ledning av Birgitta McEwen, lektor i biologi vid Karlstads universitet.
Rymdshow på Stora Torget
Forskarfredags-finalen blir på kvällen med början klockan åtta. Patrik Norqvist bjuder på "rymdshow", Dans i Värmland uppträder och så blir det prisutdelning i novelltävlingen.
- Det här något för alla, barnfamiljer, studenter, unga och gamla - rymden är något som jag tror fascinerar oss alla oavsett ålder, säger Christina Knowles, projektledare. Nu är chansen att ta reda på fakta, komma närmare stjärnorna i teleskopen som kommer att finnas på torget och vid muséet samt köpa lite smakprov på den mat som astronauterna får.
Läs mer om ForskarFredag Karlstad här
Forskarfredag är ett initiativ från EU-kommissionen och genomförs för femte året i rad. Syftet är att skapa intresse för forskning, särskilt hos unga, samt stärka dialogen mellan forskare och allmänhet. I Sverige samordnas evenemanget av föreningen Vetenskap och Allmänhet, och i år deltar 22 orter runtom i landet. I Karlstad samarbetar Karlstads universitet med Värmlands museum, Teknikklubben Lusten. Evenemanget stöds av Ljungbergsfonden, novelltävlingen genomförs i samarbete med Karlstads-tidningen och rymdmaten sponsras av Coop Värmland samt ICA Nära Mossbergs.