Frömedel genom MIRAI och STINT ökar internationellt forskningssamarbete
2025-05-07Två projekt med projektledning på Karlstads universitet har genom MIRAI erhållit frömedel som ska ge våra forskare möjlighet till internationellt samarbete och ökad mobilitet.
MIRAI, med stöd från STINT, utlyste finansiering för att stödja forskningssamarbeten mellan medlemsuniversiteten i Japan och Sverige. Syftet är att utveckla nya och befintliga samarbeten genom innovativa projekt. Av 43 ansökningar valdes elva projekt ut för finansiering, varav två projektleds på Karlstads universitet.
– I vårt projekt kommer vi att arbeta med Risklab här på Karlstads universitet, säger Caroline Bhowmik, postdoktor i samhällskunskap. Barn hör och ser allt tidigare mycket som kan väcka oro bland annat i medierna, som klimatkris med mera. Vi vill se hur man kan använda läroplanen och genom insatser i undervisningen adressera barnens oro och känslor för en osäker framtid.
Spel som ett verktyg för att hantera klimatångest
Projektet syftar till att bedöma genomförbarheten och prestandan hos seriösa spel och spelliknande upplevelser för att stärka äldres och unga människors förmåga att anpassa sig till oundvikliga klimatförändringsrisker samt minska och lindra klimatångest. Vid Karlstads universitet medverkar även Avit Bhowmik, lektor i risk- och miljöstudier samt forskare vid Högskolan i Jönköping och två japanska lärosäten. Projektet tar upp MIRAI-temat "Klimatanpassning, katastrof- och riskhantering och förebyggande" och är i linje med flera av de globala målen för hållbar utveckling.
Miljövänlig energilagring
– Det projekt som jag kommer leda handlar om energi och lagring av energi, säger Cleber Marchori, lektor i fysik. I projektet samlas forskare från Sverige och Japan, för att studera tillämpning av organiska och oorganiska material i kombination. Hållbarhetsaspekter är centrala i arbetet som handlar om cirkulära material och hur man bearbetar dem för ett minskat koldioxidavtryck. Det här kommer skapa nya nätverk för unga forskare, i vårt fall fem forskare från Sverige och Japan. Initiativet som kommer från MIRAI-samarbetet gör det möjligt för oss att också se framåt och vi planerar nu för att fortsätta och söka ytterligare medel för att ge fler doktorander eller postdocs möjlighet till internationellt nätverkande.
– Det är mycket positivt att vi nu kan erbjuda våra forskare möjligheter för att samarbeta med japanska forskare och bidra till de fyra utvalda Global Challenges som är definierade inom MIRAI 3.0. Utöver de beviljade frömedelsprojekten, har vi även nu en löpande utlysning för MIRAI-STINT Long-term Early Career Reseachers mobilitet för yngre forskare, säger Jorge Solis, docent i elektroteknik och projektledare för MIRAI vid Karlstads universitet.
STINT, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, finansierar med tio miljoner kronor samarbetet MIRAI 3.0 där forskare från 17 lärosäten i Sverige och Japan ska arbeta i tvärvetenskapliga team för att bidra till de fyra utvalda Global Challenges som är definierade inom MIRAI 3.0. I MIRAI ingår tio universitet i Sverige och sju i Japan. Umeå universitet innehar det svenska koordinatorskapet för MIRAI 3.0, som pågår till 2026. Respektive land har var sin budget för att finansiera gemensamma aktiviteter inom projektet. Budgeten bygger på samfinansiering från medverkande universitet för gemensam projektkoordinering.
Länk till MIRAI:s hemsida
Läs mer om Karlstads universitets engagemang i MIRAI



