Från student till IT-chef
2005-10-18Håkan Spjuth läste data på Högskolan i Karlstad. Nu är han tillbaka, som universitetets IT-strategiska chef, efter nästan två decennier inom det privata näringslivet.
Han läste här i mitten av 1980-talet då högskolan bestod av två byggnader och den nya Universalen. Då gick det snabbt att göra sig hemmastadd.
- Nu har jag inte riktigt lärt mig att hitta överallt än. Det har blivit så stort, säger Håkan Spjuth uppskattande efter en dryg vecka på jobbet.
Universitetets nye IT-strategichef sitter i hus 1B, översta våningen, med utsikt över Universitetstorget. Förra veckan var han ledig för att jaga älg, men nu är det jobb som gäller igen.
- Jag har jobbat i nära 20 år inom det privata näringslivet med IT. Först arbetade jag på dataföretaget Programatic här i Karlstad. Senare köptes det av Ericsson. I början arbetade jag mest som programmerare, men sedan blev det mer uppdrag som projektledare och chef för olika enheter. Jag har haft min bas i Karlstad, men har jobbat med nationella och internationella kunder och projekt inom Ericssonkoncernen.
Alldeles innan IT-bubblan sprack startade han och några kollegor ett eget företag, Incomit.
- Totalt fel tajming. Men vi lyckades överleva. Det var en utmaning i sig, säger Håkan Spjuth med ett litet snett leende.
Företaget såldes nyligen till ett amerikanskt företag och verksamheten flyttades till USA och Stockholm.
- Jag kände att det var dags att göra något annat.
Men flytta hade han ingen lust med.
Sportar gärna
Han bor i Forshaga med fru och två barn och ägnar fritiden åt att träna knattar i fotboll och innebandy. Dessutom gillar han att sporta själv, det blir skidåkning, inlines eller löpning på motionsnivå.
Tillfälle att göra något annat uppenbarade sig när Karlstads universitet sökte en IT-strategichef.
- Det känns bra och roligt att få byta miljö. Spännande.
Han har förstås hunnit börja tänka på vad som behöver göras inom IT-området för universitetets del.
- Internt inom IT-området måste vi bli bättre på att samarbeta. Jag har fått känslan av att det har varit för många isolerade öar, man har löst saker och ting på olika sätt. Det är inte alltid så lyckat om man tänker på kostnaderna och vårt arbetssätt. Vi måste lägga mer vikt på samordning av IT-driften på de blivande fakulteterna. Vi ska också bli bättre på att sprida information om vad som sker inom IT-området på universitetet, vilka projekt och vilken utveckling som pågår. Dels internt, mellan oss som jobbar med detta, dels till våra "kunder".
Webben allt viktigare
- Det är en konkurrensfördel om vi kan erbjuda våra "kunder", studenterna, ett universitet med IT-spets. Då menar jag att vi har bra teknik som är lätt att använda, teknik som underlättar olika sätt att studera på.
Han passar på att berömma hemsidan. Lätt att navigera, lätt att hitta information.
- Det är så ungdomar söker information idag. Webben kommer att bli viktigare för varje år.
På det egna lilla företaget kunde det gå snabbt från tanke till beslut. Håkan Spjuth inser att det är lite omständligare på ett universitet. Samtidigt är han van vid en stor organisation.
- Jag tror att Ericsson på sätt och vis har fler likheter med universitetet än vad ett litet företag som Incomit hade med Ericsson. Storleken på organisation betyder kanske mer än skillnaderna mellan offentlig verksamhet och näringsliv.
Han vill i alla fall införa lite mer av "näringslivs-tänk", i den mån det inte redan finns här:
- Det är viktigt att vi förstår vilka vi är till för, vilka som är våra "kunder". Vi ska lyssna på användarna, både de anställda och studenterna.