Från idé till handling: studenter möter arbetslivet
2015-02-04En av universitetets uppgifter är att skapa mötesplatser för studenter och arbetslivet. Den tidiga kontakten mellan studenter och arbetslivet konkretiserar studierna och är en viktig del av kompetensförsörjningen.
Samverkan med arbetslivet är nyckeln till en bra position när studierna är klara. Det är även en viktig del av kompetensförsörjningen för arbetsgivarna. Det är en filosofi som Karlstads universitet har satsat mycket på de senaste åren.
Det Vinnova-finansierade projektet K3 syftar till att öka samverkan mellan studenter och arbetslivet. Målet är dels att stimulera utveckling och tillväxt, dels att ta tillvara studenternas entreprenöriella förmågor och involvera dem i innovationsprocesserna.
Utgångspunkten är EU:s så kallade nyckelkompetenser. EU har identifierat åtta förmågor som är viktiga för att klara sig bra i samhället och anpassa sig till snabba förändringar. Entreprenörskap är en av dem. Man menar att det ska löpa som en röd tråd genom grundskola och gymnasium. Karlstads universitet vill förlänga den röda tråden till att också inbegripa högre studier.
Workshop för entreprenörskap
Som en del i K3-projektet förde Karlstads universitet och Drivhuset samman arbetsgivare och studenter i en workshop och ställde frågan: hur kan universitetet arbeta för att studenterna ska lockas att bli mer entreprenöriella?
Tomas Gustavsson, lärare i projektledning, ledde workshoppen.
- Alla studenter känner att de vill ha mer på fötterna och veta att det de gör är på riktigt, säger han. Den enklaste vägen dit är att involvera verkligheten. Om arbetsgivarna kommer till dem, tar kontakt och stämmer av, känns det mer verkligt.
Det finns en rad satsningar på studenternas möjligheter att få kontakt med arbetslivet och skapa sig ett nätverk redan under studietiden. Bland dem märks kontaktgarantin, ett samarbete mellan universitetet och Karlstads kommun, den årliga jobbmässan Hotspot, Uppdragsbörsen och mentorprogram.
- Alla sätt är bra sätt – från praktik och examensarbete till att själv ta kontakt och upprätta samarbeten med företag. En workshop om studenternas entreprenörskap är i sig ett bra tillfälle att skapa kontakt, säger Tomas Gustavsson.
Kontaktytor viktiga
- Det finns behov både hos studenterna och arbetsgivarna, säger Elisabeth Berg, samverkanskoordinator vid Karlstads universitet. Studenterna ska ha baskunskaperna, men de ska också ha förmåga att kunna samarbeta, kommunicera och lösa problem för att möta upp arbetsgivarens behov. Universitetet skapar kontaktytor med studentfokus, något som vi ser som avgörande för att arbetslivet inte ska bli för abstrakt och avlägset. Drivhuset är en viktig samarbetspartner. Vi ser oss och Drivhuset som en brygga mellan studenter och arbetsliv.
Resultaten från workshopen ska nu bearbetas och resultaten införlivas i universitetets och Drivhusets ordinarie arbete med samverkan. Under tiden har både studenter och arbetsgivare fått något att tänka på.
- Jag har fått med mig mycket från den här dagen. Det mest intressanta som jag noterar när jag möter studenter är att vi egentligen vill samma saker, men vi uttrycker det på olika sätt. För båda är det viktigt att vidga begreppet entreprenörskap, se till att det går från idé till handling, säger Sanna Andersson, student- och ungdomssamordnare på Karlstads kommun.
Mer information
Om du har frågor, kontakta Elisabeth Berg på elisabeth.berg@kau.se eller 054-700 22 24.



