Från hot till möjlighet i klimatfrågan
2008-03-25Under onsdagen den 19 mars fylldes Aula Magna av gymnasieelever som kommit för att lyssna på vad klimathotet innebär. Men allt är inte nattsvart, det finns möjligheter att vända utvecklingen. Föreläsningen visade på hoten men också på möjligheterna och vilka utbildningar som en miljöintresserad ungdom ska söka till.
Sedan något år tillbaka har miljöfrågan fått stort utrymme i media och inte minst Al Gores film En obehaglig sanning, har gjort många människor medvetna om de hot vi står inför. Onsdagens föreläsning i Aula Magna hade rubriken Från hot till möjlighet, och föreläsarna, Fredrik Holm och Lars Nyberg på miljövetenskap och Fredrik Wikström på miljö- och energisystem ville visa på de allvarliga hot som finns idag, men också på de möjligheter som finns att förhindra katastrofer. Hela aulan var fylld med gymnasieungdomar från Karlstadsområdet som lyssnade på fyra halvtimmesföreläsningar om klimatfrågor ur olika perspektiv. Som avslutning fick de tipset att om de ville vara med och påverka utvecklingen i framtiden så har Karlstads universitet två lämpliga program att erbjuda, Miljövetarprogrammet samt Energi- och miljöingenjörsprogrammet.
Global klimatförändring
Det allvarligaste miljöhotet för närvarande är den globala uppvärmningen, förorsakad av de stora utsläppen av koldioxid. Några graders uppvärmning av jorden innebär stora förändringar i det globala klimatet. Redan nu ser man att polarisen vid nordpolen krymper och att havsnivån stiger. Översvämningar kommer att bli vanligare och de extrema vädersituationen som hittills inträffat var hundrade år kommer kanske att inträffa så ofta som var tjugonde år. Det kan handla om stormar, skyfall med mera.
Klimatförändring i Värmland
I Värmland har vi under senare år redan sett hur skyfall kan orsaka översvämningar och rasera vägar och broar. Vänerns yta behöver sänkas, men problemet är att Göta Älv inte utan vidare kan transportera mera vatten ut i Nordsjön. Risken för skred längs Göta Älv är stor och man diskuterar därför möjligheten att bygga en tunnel från Vänersborg rakt västerut i havet. En annan tänkbar lösning är att bygga en kanal från Vänern ut i havet.
Framtidens beslutsfattare och samhällsbyggare har många frågor som måste anpassas till de nya förutsättningar som klimatförändringen skapar.
Möjligheter för framtiden
Föreläsarna visade att det finns hopp för framtiden. Vi kan fortfarande effektivisera och därmed minska energiåtgången när det gäller resor och bostäder. Därmed kan koldioxidutsläppen minska och den globala uppvärmningen begränsas. Den entusiasm som de församlade gymnasieungdomarna visade i aulan är förhoppningsvis ettt tecken på att vi har många ungdomar i regionen som vill ta sig an dessa frågor i framtiden.