Från Chile via Nya Zeeland till Karlstads universitet
2021-12-10Gonzalo Martinez Hermosillas resa är inte så konstig som man kan tro. Det handlar om att hitta sitt fokusområde och följa det. I hans fall är det fokus på livsmedelsförpackningar och matematisk modellering för att beräkna hållbarhet.
- Jag sysslar med beräkningar av barriäregenskaper hos ytbehandlat papper, säger Gonzalo Martinez Hermosilla, nyanställd projektassistent på kemiteknik. Det vill säga hur förpackningar med olika ytbehandling skyddar innehållet och hur väl det hindrar till exempel syre och vatten från att tränga genom.
Fokus på ytbehandling och barriärer
Han fick efter sin utbildning i Chile en doktorandtjänst på Massey University i Nya Zeeland där han disputerade. Hans handledare som doktorand var Behudin Mesic, numera universitetslektor i kemiteknik här på Karlstads universitet.
- Jag ingick i en forskningsmiljö på Massey University som har mycket gemensamt med den inom kemiteknik på Karlstads universitet. Forskningen här är välkänd inom skogsindustriforskning och professor Lars Järnström från Karlstads universitet var min examinator.
Multilagerbarriärbestrykning för fiberbaserade förpackningsmaterial
- Forskningen här ingår i Pro2BE, processer och produkter för en hållbar bioekonomi, och vår del sker inom det KK-stiftelsefinansierade Multi-Barr-projektet. Vi har just nu tre delprojekt inom Multi-Barr och utför experiment och modellering av barriärbestrykning av fiberbaserade förpackningsmaterial.
Det är skogen som gäller även på fritiden
- Jag har alltid tyckt om att vara ute i naturen på min lediga tid, säger Gonzalo Martinez Hermosilla. Både i Chile och på Nya Zeeland bodde jag i regioner med skog och skogsindustri. Jag har nu bott här i Karlstad ett par månader och jag uppskattar verkligen närheten till naturen, vi har ju till och med skogen alldeles utanför fönstren i hus nio där vi arbetar. Jag gillar att åka skidor, campa och cykla därför jag ser verkligen fram emot att få prova på allt vad Värmland har att erbjuda.