Framtidsvision om designcentrum
2001-08-3127 designstudenter från hela Sverige har i sommar arbetat med produktutveckling i värmländska företag. Projektet, som var en del av Designstudio Värmland, har nu avrapporterats.
Studenterna genomförde 17 produktutvecklingsuppdrag i små och medelstora tillverkande företag. Uppdragen har bl a rört kommunens sopsortering, stadshusets utseende, bärgningsbilar och byggbaracker.
Den långsiktiga målsättningen med designprojektet är just att stärka konkurrenskraften hos företagen genom att de kan erbjuda bättre designade produkter.
– Genom dessa kvalificerade designstudenter har företagen fått både inspiration och förståelse för designens stora betydelse för en lyckad produktlansering på marknaden, säger ALMI Företagspartners Staffan Bjurulf, projektledare för designsatsningen.
Jonas Haglund på Institutionen för ingenjörsvetenskap, fysik och matematik är programledare för Innovations- och designingenjörerna. När projektet presenterades för media passade han på att berätta om institutionens visioner om ett Centrum för integrerad produktutveckling – CIP. Enligt visionen har universitetet om fem år fyra ingenjörsprogram för produktutveckling samt civilingenjörsutbildning i produktutveckling och design. Här finns etablerad forskning inom bl a designmetodik och en ny, stor, kreativ studiomiljö för studenterna, skapad genom överglasning av ett av utrymmena mellan universitetets hus. Här finns flervetenskapliga designkurser och en engelsk professor inom ämnet. Företag, regeringen och KK-stiftelsen satsar på Värmland som en designregion.
Förutsättningar finns redan
Högtflygande planer, kan tyckas, men enligt Jonas Haglund finns redan många av förutsättningarna.
– Vi har Innovation och designutbildningen, ett engagerat näringsliv, en växande forskning och då Designstudio Värmland, säger Jonas Haglund.
Prorektor BengtOve Gustavsson tyckte idéerna stämde väl överens med universitetets visioner.
En av företagarna som haft studenter till hjälp i sommar är Tomas Mill på Mobila Rum. Sofia Berg, Innovation- och designingenjör, och Patric Östberg, byggnadsingenjör, har designat en ny form av byggbaracker.
– Vi har en genomtråkig produkt som sett likadan ut sedan 1952, säger Tomas Mill. Vi ville ha ett mjukare tänkande och få bort de räta vinklarna. Det är inget fel med fyrkantigt, men det är inget som säger att det måste vara så.
Studenterna inredde en flexiblare barack, med utfällbara sittplatser och bord, runda hörn och bättre utnyttjade utrymmen.
– Vi kommer att ta fasta på några av idéerna och diskutera dem vidare med tillverkaren.
Vad säger studenterna då – runda hörn eller fyrkantiga?
– Kombinationen är bäst, tycker Sofia Berg.
Bakom projektet står deltagande företag, Länsstyrelsen och Landstinget i Värmland, Sparbankstiftelsen Alfa, Inova Science Park, ALMI Företagspartner Värmland AB, Karlstads universitet, Stiftelsen Svensk Industridesign, EU Mål 2 och 3 samt Karlstads och Kristinehamns kommuner.