Framtidsbilder för det digitala Värmland tar form
2021-01-27Några pratar om det, några är på god väg och några ligger i framkant. Digitalisering i olika former är högaktuellt, inte minst nu under pandemin. Att arbeta medvetet med digitalisering är idag en nyckelfaktor - för konkurrenskraft inom industri och företag till samhällsservice och god livskvalitet.
Inom EU-projektet Digiterri samverkar Värmland med två andra europeiska regioner för att stödja en digital utveckling. Nu har den första av tre workshoppar genomförts och en vision för en värmländsk digitaliseringsstrategi har börjat ta form.
- Projektet Digiterri kan förhoppningsvis bidra till att den värmländska digitaliseringsresan får än mer fart, inte minst genom samarbetet med två andra regioner i Europa, säger Håkan Spjuth på avdelningen för externa relationer vid Karlstads universitet.
För många företag och organisationer är digitalisering avgörande för framtida överlevnad och utveckling. Inom utbildning, hälso- och sjukvård och i våra privatliv ökar digitaliseringen. Inte minst under pandemin har vi tagit rejäla kliv i övergången till virtuella möten, nätshopping samt jobb och studier på distans. Samtidigt är utmaningarna många, både vad gäller teknikutveckling och kompetens. Infrastrukturen behövs innan de smarta lösningarna kan komma på plats och alla behöver vara med på digitaliseringsresan.
Med inspiration från bland annat det franska företagsklustret Materalia och världsledande Uddeholm, diskuterade drygt 40 deltagare från olika branscher, företag och organisationer en vision för en utveckling av det digitala Värmland. Vilka är behoven? Vad behövs? Nyckelord som nätverk, öppenhet, kompetens, inkluderande och samverkan dök upp i flera av grupperna under workshopen.
Nätverk och samverkan ökar kunskapen
Vikten av att dela kunskap och erfarenhet var något som flera grupper lyfte under workshopen. Ett konkret exempel som redan påbörjats är erfarenhetsutbytet mellan Volvo i Arvika och Uddeholm i Hagfors som ger inspiration och ny kunskap trots olika branscher.
- Digitalisering innebär en stor omställning för basindustrin, men nu börjar det ta fart på riktigt. En framgångsfaktor sär att se till att få med alla i organisationen - från personalen på verkstadsgolvet till högsta ledningen, sa Reine Lundin, CDO och IT-säkerhetschef på Uddeholm, tidigare verksam som forskare och dekan vid Karlstads universitet.
Nästa steg på resan är att sammanställa resultaten från gruppdiskussionerna för att vid nästa workshop i mars navigera vidare mot framtidens digitala Värmland.
EU-projektet Digiterri omfattar regionerna Värmland, Steiermark i Österrike och Grand Est i Frankrike. Inom projektet används RRI, Responsible Research Innovation, en metod social, ekonomisk och ekologiskt hållbar utveckling. I Värmland drivs projektet av Karlstads universitet, Paper Province och Region Värmland. Koordinator för hela projektet är Austrian Institute of Technology i Wien.

