Framtidens kompetensförsörjning problematisk i Värmland
2008-08-22Arbetsmarknadens kompetensförsörjning kan bli ett allt störrre problem för de värmländska kommunerna. Något som är avgörande för utvecklingen i regionen. Region Värmland gav Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling, uppdraget att ge förslag på en modell för arbetet med strategisk kompetensförsörjning.
På senare år har många arbetsgivare upplevt svårigheter att rekrytera personal med rätt kompetens, detta gäller till exempel yrken som svetsare, vårdbiträden och hantverkare av olika slag. En region som inte kan tillhandahålla kompetent arbetskraft till sina företag riskerar en tillbakagång i tillväxten. Detta i kombination med stora pensionsavgångar och minskade födelsetal innebär att konkurrensen om invånare och företag kommer att öka i framtiden. Det betyder att kompetensförsörjningsstrategier blir allt viktigare i tillväxtarbetet. Vad kan då regionen göra när det gäller strategier för kompetensförsörjning?
Cerut fick hösten 2007 uppdraget att utreda ett förslag till en modell för att arbeta med strategisk kompetensförsörjning för Värmlands kommuner. Initiativet till studien togs från Region Värmland med Karlstads universitet som samarbetspartner. Viktiga utgångspunkter är:
Kommunernas/företagens arbetskraftsbehov nu och framledes
Eventuella rekryteringssvårigheter och konsekvenser av detta
Outnyttjade resurser bland invånarna
Befintliga strategier för kompetensutveckling samt förslag på nya lösningar
Att den arbetsföra delen av befolkningen minskar i antal verkar vara en oundviklig utveckling. Med tanke på de krav som detta ställer på regionerna kan nyckelfaktorer vara att anpassa sig efter omvärldstrenderna, att förebygga de negativa konsekvenserna och att ta tillvara på de befintliga resurserna. Än så länge visar sig bristen enbart inom vissa specifika yrkesgrupper. Då det finns ett flertal utvecklingsområden att prioritera för en kommun läggs kanske inga större insatser på att förebygga en osäker utveckling. För är den stundande arbetskraftsbristen ett faktum? Eller är den allvarliga situationen i och med 40-talisternas pensionsavgångar överdriven?
Samlade resurser bör kanske läggas på att utveckla system för inventering av kompetensbehovet. Det är kanske framförallt här som regionen kan vara till hjälp för kommunerna, som själva i flera fall har svårigheter att avsätta nödvändiga resurser för det. En sådan insats är det också lättare för regionen att skapa rutiner kring, jämfört med att introducera en modell för att arbeta med åtgärder. Kompetensförsörjning är en omfattande fråga som kräver ett helhetsperspektiv. I praktiken behöver detta diskuteras i ett brett forum, på en väl etablerad arena. Förslagsvis i form av återkommande breddgruppsmöten, som dels kan fungera som behovsinventeringar och som dels skapar förutsättningar för att komma till rätta med eventuella brister. Detta kan i sin tur bidra till en ökad rörlighet och dynamik på den lokala arbetsmarknaden.
Rapporten i sin helhet finner du här:
Strategisk kompetensförsörjning i Värmlands kommuner