Främlingsfientlighet och friare förhållande till fakta i årets valrörelse
2022-08-29Det är mindre än två veckor kvar till valet och kampanjen går in i sitt slutskede. Mikael Granberg, professor i statsvetenskap vid Karlstads universitet, svarar på frågor om den pågående valkampanjen.
Jämfört med tidigare år, är det något särskilt som du tycker sticker ut i den här valrörelsen?
– Tittar vi på nationell nivå så tycker jag att vridningen mot främlingsfientlighet är en av de tydligaste skillnaderna mot tidigare år. Vidare, och delvis kopplat till denna tendens är det allt friare förhållandet till fakta där skarpa uttalanden tycks prioriteras framför mer kunskapsunderbyggda och nyanserade uttalanden om den politik som ska föras.
Vilka frågor tycker du att det har varit mest fokus på under årets kampanj?
– Det har ju varit att hantera invandring, bekämpa brottsligheten och hantera stigande energipriser som dominerat medans oerhört viktiga frågor kopplade till samhällshotande risker kopplade till miljö och klimat hamnat i bakgrunden.
Vi lever i en orolig värld med krig, ändå känns det som att de utrikespolitiska frågorna hamnat i skymundan under valrörelsen. Vad är dina tankar kring det?
– Jag tror att beslutet att söka NATO-medlemskap har tagit bort visst fokus från de utrikespolitiska frågorna och valrörelsen fokuserar ofta på frågor som ligger närmare väljarna och som regioner och kommuner ansvarar för.
Vi har sett hur ett förändrat klimat har påverkat vädret i Sverige, Europa och andra delar av världen med värmeböljor, skyfall, översvämningar och skogsbränder. Den frågan ges begränsat utrymme i valrörelsen. Vad tror du att det beror på?
– En förklaring är den tilltagande populismen vi har sett utvecklas där det ses som politiskt strategiskt viktigare att följa och underblåsa opinionen som oroar sig för stigande energipriser, förvisso en rimlig oro, istället för att ta tag i mer diffusa och långsiktiga försök till hantering av klimatkrisen. Flera partier har istället hävdat att vi inte kommer behöva göra några livsstilsförändringar, att det inte spelar någon roll vad vi gör i Sverige, och liknade för att tona ned de perspektiv som menar att vi står inför en klimatkris. Jag menar att många svenska partier och politiker har abdikerat och frånsäger sig sitt ansvar i klimatfrågan.
Väljarbarometrar indikerar att det är väldigt jämt mellan blocken, vem tror du utses till statsminister under nästa mandatperiod?
– Det tog tid att forma ett regeringsdugligt alternativ efter förra valet och det mesta tyder på att det blir mycket tight även i år. Det är intressant att se hur det ”konservativa” blocket landar och framförallt om SD går om M i termer av riksdagsmandat. Skulle jag gissa så skulle jag ända säga att Magdalena Andersson kommer att fortsätta som statsminister.