Framgång för Norgesamarbeten och nya satsningar framåt
2015-07-01Våren 2015 öppnade den första utlysningen inom Interregs Sverige-Norge-program och den nya programperioden 2014-2020. Av fyra inlämnade ansökningar från Karlstads universitet har tre beviljats och en fjärde väntar på beslut. Hur håller universitetet ångan uppe inför kommande utlysning?
Syftet med Interregs Sverige-Norge-program är att skapa bästa möjliga förutsättningar för en ekonomiskt stark region med attraktiv livsmiljö. Detta syfte ska uppnås genom gränsöverskridande samarbeten inom fem prioriterade områden. Sedan den första utlysningen inom programmet öppnade våren 2015, har det lämnats fyra projektansökningar i vilka Karlstads universitet medverkar . Resultatet är tre beviljade projekt – det fjärde väntar på beslut.
För två av projekten är det Karlstads universitet som står som projektägare och två aktiva forskare kommer att vara projektledare för respektive projekt. Projekten det handlar om är:
- Music Innovation Network Inner Scandinavia, MINS, projektledare Linda Ryan Bengtsson.
- Innovasjon med tre i region indre Skandinavia, projektledare Karin Granström.
Förutom dessa två deltar Markus Rinio i EcoINSIDE, ett projekt om klimatdriven tillväxt. Samtliga projekt kommer att verka inom området ”Innovativa miljöer” – ett av fem prioriterade områden inom programmet.
Nästa ansökningsperiod startar i augusti
Nästa utlysning inom interreg Sverige-Norge programmet är öppen 10 aug – 15 sept 2015. Annika Nordenstam, handläggare på Interreg-sekretariatet, förklarar programmets ambition så här:
- Det handlar om att genom gränsöverskridande samarbete stärka de innovativa miljöerna i regionen. Där spelar forskningen och utvecklingen en avgörande roll, i samarbete med näringslivet och andra aktörer. I slutändan ska det leda till en stärkt, smart, hållbar och inkluderande tillväxt och ökade konkurrensmöjligheter för företag.
- Det smarta här står för satsningar som främjar en samhällsutveckling kopplad till kunskap och innovation, fyller Erica Åkerberg, forskningsrådgivare på Grants & Innovation Office, Karlstads universitet. Med andra ord efterfrågas forskare och andra idébärare i projektsamarbeten. Från vårt perspektiv ger projekten ett konkret sammanhang för nyttiggörande av den forskning och kompetens som finns hos oss.
Forskarna bra på förankring
Det är många intressen som ska balanseras mellan partners i ett projekt. Därför är ett gediget förankringsarbete med bra framförhållning en viktig framgångsfaktor för att lyckas få igenom sina projekt. Det är något som universitetets forskare har varit bra på, menar Erica Åkerberg.
- Vi har lyckats ta avstamp i tidigare samarbeten och resultat och samtidigt tillföra något nytt. För forskarna är utmaningen med Interreg-programmet att hitta de intressanta skärningspunkterna mellan forskningsinsatserna och målsättningarna som programmet ska bidra till.
Annika Nordenstam ger tre goda råd till den som är intresserad av att söka medel från Interreg-programmet.
- Hitta en bra idé till en gränsöverskridande problemfrågeställning som ligger i linje med programmets insatsområden. En stor del av programmet fokuserar på innovativ och efterfrågestyrd forskning.
- Prata med partners och hitta de nödvändiga nätverken. Om du är i uppstartsfasen kan det vara en bra idé att kontakta universitetets forsknings- och innovationsrådgivare.
- Tänk på medfinansieringen tidigt i planeringen av projektet.
Arbetsgrupp för bredare överblick
På universitetet har bildats en särskild arbetsgrupp, ledd av vicerektor Bo Edvardsson, som ska inventera pågående samarbeten över gränsen till Norge inom utbildning och forskning. Syftet är att skapa en överblick över etablerade samarbeten och vilka framåtsiktande samarbeten som kan vara intressanta att satsa på i framtiden.
- Norgesamarbetet växer, säger Bo Edvardsson. Det finns ett antal större och mindre forskningsprojekt, flera forskarstuderande och även en hel del samverkan inom olika utbildningar. Men det finns ytterligare möjligheter som vi vill ta vara på. Vi återkommer i början av hösten med en detaljerad översikt.
I gruppen ingår, förutom Bo Edvarsson, prodekanerna, VD:n för Uppdrags AB, ledningskoordinator Dan Guttke samt Erica Åkerberg från Grants and Innovation Office.
Mer information
För mer information om Interreg Sverige-Norge och programmet, kontakta Erica Åkerberg, 054-700 13 21 eller erica.akerberg@kau.se.



