Fortsatt stöd till samverkansprojekt med fokus på digitala hälsoinnovationer i Värmland
2024-05-14I den tvärvetenskapliga forskningssatsningen DHINO, Digital hälsoinnovation, samverkar Karlstads universitet och Region Värmland för att utveckla ny kunskap som ska stödja en ökad digitaliseringen inom hälso- och sjukvården i Värmland. Satsningen går nu in i fas två där fokus riktas mot ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet för innovationsprocesser.
– Genom behovsstyrd forskning i samverkan med både offentliga och privata aktörer strävar projektet efter att öka innovationsförmågan hos offentlig sektor och möjliggöra för små och medelstora företag (SMEer) att utveckla och testa nya digitala hälsotjänster som svarar mot offentlig sektors behov, säger projektledare Erik Wästlund, professor i psykologi vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet.
Arbetet utgår från Värmlands Strategi för smart specialisering och är inriktad på att underlätta för människor att uppnå en god, jämlik hälsa samt stärka deras egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhället.
Gränsöverskridande samarbete på partnerdagar
– Ett sätt att hitta aktuella forskningsspår är våra partnerdagar där vi bjuder in våra samverkansaktörer för att tillsammans arbeta med identifierade utmaningar, säger Erik Wästlund.
Vårens partnerdagar var en lyckad samverkansträff med cirka 30 parters från Värmland och närliggande regioner. Årets teman – AI, hållbarhet och inkludering – som identifierades vid en behovsinventering förra hösten togs nu upp för diskussion med fokus på lösningar och vägar framåt.
Linda Moris MD, Healthcare Access Specialist Innovation på Pfizer, var en av deltagarna:
– Det var ett genomtänkt innehåll där föreläsningar, diskussioner och workshops hanns med. Vi står inför komplexa problem och det krävs samverkan för att nå hela vägen till värdeskapande lösningar på de här problemen. Många olika aktörer deltog på mötet, vilket var oerhört givande för att det behövs olika perspektiv och kunskap kring frågorna, och det är inte så ofta man får möjlighet att samlas så här. Alla verkar sitta med liknande frågeställningar och jag känner mig påfylld med inspiration, knöt nya kontakter och fick nya insikter. Det känns bra att kunna gå från tanke till verkstad, säger hon.
Det handlar om att föra samman akademi, offentlig sektor och företag till inspiration och kunskapsutbyte, menar Erik Wästlund:
– Deltagarna ska fått med sig en ökad förmåga att arbeta vidare med frågorna och hittat nya parters att samverka med. Vi kommer att fortsätta med behovsinventeringar och partnerdagar en gång om året där målet är att utbyta erfarenheter över gränser, öka förståelse och skapa gemensamma vägar framåt.
DHINO fas två har en totalt budget på närmare 19 miljoner med stöd från Region Värmland, Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) och Vinnova samt Karlstads universitet. I arbetet involveras ämnena psykologi, företagsekonomi, informatik och datavetenskap och forskargrupperna Centrum för tjänsteforskning (CTF), Centrum för genusforskning, Omvårdnad, FoU Välfärd Värmland och CBU vid Karlstads universitet.