Fortsatt stöd till regionalt kompetenscenter inom ICT
2009-12-14Stiftelsen Compare Karlstad och Karlstads universitet får fortsatt stöd till projektet Compare Business Innovation Centre, C-BIC, som regionalt innovations- och kompetenscenter inom ICT, Information and Communication Technology. Projektets andra fas finansieras med totalt 23,7 miljoner under 2010 och 2011.
Av de 23,7 miljonerna har 11,9 beviljats av EU:s strukturfond för Norra Mellansverige (Värmland, Dalarna och Gävleborg). Resterande medfinansiering kommer från Region Värmland (7,4 miljoner kronor), Karlstads universitet (4,1 miljoner och Invest in Sweden (400 000 kronor).
Ny fas för regionalt kompetenscenter
Projektets andra fas innebär i att man går från en uppbyggnadsfas av innovativa miljöer,
till exempel Compare Testlab på Sätterstrand, till en tillämpad fas med mer konkreta samarbeten kring utbildning, forskning och affärsutveckling.
- Den offentliga medfinansieringen innebär att vi och ICT-företagen tillsammans med Karlstads universitet kan gå vidare med nästa fas i utvecklingen och etableringen av vårt regionala innovations- och kompetenscenter, säger Göran Österman, verkställande tjänsteman på Compare.
Visar styrkan med samarbeten
ICT-företagen i regionen fick 2006 genom Compare uppdraget att för Länsstyrelsens räkning etablera och driva ett innovations- och kompetenscenter inom ICT - Compare Business Innovation Centre.
- Projektet har varit lyckat och har uppnått önskade resultat, vilket visar styrkan med regional samverkan, säger Mats Skoting, marknadschef på Tieto och ordförande i styrelsen för Compare.
Närmare hälften av finansieringen,10,7 miljoner kronor, går till utbildning och forskning. Medlen ska bland annat finansiera en professor i datavetenskap med inriktning på tillämpad forskning runt testmetodik för programvarusystem med stark koppling till näringslivet, främst små och medelstora företag.
- Genom projektet och samarbetet med ICT-företagen i regionen får vi spetsat kunskapsinnehåll och ökad forskningskraft inom ett internationellt gångbart kompetensområde. Det stärker vår konkurrenskraft bland både studenter och forskare, säger Anna Brunström, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet.
C-BIC-satsningen på Compare Testlab har hittills skapat ett 40-tal nya och räddat ett 90-tal arbetstillfällen kvar i regionen. Totalt beräknas cirka 133 miljoner kronor hittills ha landat kring satsningen. Merparten är investeringar från näringslivet.
- De så kallade B2-pengarna från försvarsomställningen är slut men vi fortsätter att stödja våra klustersatsningar och det arbete som bedrivits sedan 2004. Det har gett bra resultat i form av nya jobb och tillväxt, säger Tomas Riste, ordförande i Region Värmland.
Stimulansområden och innovativa miljöer
Compare Business Innovation Centre, C-BIC, är ett regionalt kompetens- och innovationscenter inom ICT som bygger på ett nära samarbete mellan näringslivet genom Compare, Karlstads universitet (Datavetenskap och CTF), Hammarö kommun, Inova och ISA ,Invest in Sweden Agency, samt övriga kluster i regionen. Projektets arbetsform är att stödja och stimulera aktiviteter inom fyra prioriterade områden: affärsutveckling, forskning och utbildning, entreprenörskap samt innovationskraft.
- Ytterst handlar det om att identifiera och initiera utvecklingsaktiviteter som i sin tur kan generera konkret produkt- och affärsutveckling, säger Ulf Lidberg, projektledare för C-BIC. Detta utvecklingsarbete kommer att drivas i ett "utvecklingshus", där vi kan koppla samman företag med kunder och samarbetspartner.
Bakgrund om C-BIC fas 1
I samband med försvarsbeslutet 2004 (som bland annat innebar att Försvarets sjukvårdscentrum på Sätterstrand flyttade till Göteborg) försvann cirka 700 jobb från Värmland. Som kompensation fick länet cirka 50 miljoner kronor från staten. Pengarna, som kallas för B2-pengar, disponerades av Länsstyrelsen Värmland och skulle användas för att skapa nya jobb. Några huvudområden priorieterades, däribland Kompetenscenter ICT (C-BIC) som valde att satsa på Compare Testlab på Sätterstrand som regionalt kompetenscenter inom oberoende test av programvara.
Sedan Compare Testlab invigdes 2007 har samarbetet mellan Compare, ICT-företagen, det offentliga och Karlstads universitet resulterat i en rad projekt, till exempel:
E-CLIC
- ett samarbetet mellan Compare, Karlstads universitet och flera andra partner som syftar till att etablera ett antal samverkande innovationscenter runt Nordsjön.
NAVET - ett samarbete mellan Compare-BIC och Centrum för tjänsteforskning med syfte att utveckla nya affärsmodeller.
TACOS
- ett testpaket för användning inom bland annat applikationer för öppen källkod har utvecklats tillsammans med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.
SNITS
- en näringslivsgrupp som sedan två år arbetat med att stödja IT-utbildningarna vid Karlstads universitet.
KK-MESH
- ett forskningssamarbete mellan Karlstads universitet, Compare, Försvarets forskningsinstitut och CRL Sweden AB inom trådlösa mesh-nätverk.