Fortbildning - en del av Lärarlyftet
2007-07-02Lärare har ett mycket viktigt arbete. Därför har regeringen öronmärkt 3,6 miljarder kronor till fortbildning för lärare. Karlstads universitet är ett av de lärosäten som nu tar fram förslag på lämpliga kurser.
– Karlstads universitets uppdrags AB har fått i uppdrag av rektor att ta fram en samlad offert till Skolverket. De har bestämt vilka områden de vill prioritera för fortbildning av lärarna. Nu är det upp till universitetet att försöka leverera vad Skolverket efterfrågar. Varje fakultets uppdragskoordinator kommer att hjälpa till med kursbeskrivning, kalkyler och marknadsföring. Vi försöker också i möjligaste mån ta hänsyn till vad lärarna ute på skolorna efterfrågar, deras synpunkter är viktiga. Det kommer att bli skräddarsydda kurser för just lärare. Dessutom kan de söka de kurser vi redan har, säger Martin Sundqvist, chef för uppdragsutbildningen vid Karlstads universitet.
Fortbildningen av lärare är en del av Lärarlyftet, regeringens stora satsning för att säkra tillgången på lärare med rätt behörighet och bra utbildning, höja yrkets status samt göra yrket attraktivare. Andra satsningar inom Lärarlyftet är bland annat vidareutbildning för att ge obehöriga lärare behörighet samt forskarutbildning.
På fortbildning satsas 3,6 miljarder kronor till och med 2010. Det innebär att 30 000 lärare kommer att få möjlighet till akademisk kompetensutveckling. Fokus ska ligga på att stärka lärarnas ämnesteoretiska och ämnesdidaktiska kunskaper. De lärare som deltar får tjänstledigt med minst 80 procents lön. Kommunerna får ersättning av staten, vilket slukar den största delen av de 3,6 miljarder kronorna.
– Utbildningen bekostas av staten. Vår offert ska vara Skolverket tillhanda i slutet av augusti. Senare under hösten får vi besked om vilka utbildngar de vill köpa. Tanken är att vi ska starta de första skräddarsydda kurserna vårterminen 2008, säger Martin Sundqvist.