Första samfinansierade professorn på plats
2011-03-02För ett år sedan beslutade Region Värmland och Karlstads universitet att satsa mer än 100 miljoner kronor på forskning vid universitetet. Pengarna ska finansiera minst tio nya professurer inom områden som är viktiga för Värmlands utveckling och näringsliv. Nu är den förste samfinansierade professorn, Leo De Vin, på plats.
Avdelningen för maskin- och materialvetenskap vid Karlstads universitet förstärktes från och med den 1 mars. Då började Leo De Vin sin anställning som professor i tillverkningsteknik vid Karlstads universitet.
Ska bidra till för regionen
Leo De Vin, ursprungligen från Nederländerna, kommer närmast från Högskolan i Skövde. I sin forskning har han ägnat sig framförallt åt produktionsteknik och automatiseringsteknik. I Skövde har han byggt upp en framstående forskargrupp inom så kallad produktionssimulering. En av hans uppgifter blir nu att vidareutveckla forskningen vid Material- och konstruktionscentrum vid Karlstads universitet.
- Jag tycker att mitt nya arbete ska bli väldigt roligt. En bra utbildnings- och forskningsmiljö med internationell spets och industrirelevans är viktigt för Värmland, men även för Sverige och Europa. Det finns redan en väldigt bra bas. Nu får vi möjligheten att utveckla miljön ännu mer. Jag får bra vibbar, säger Leo De Vin.
- Leo De Vin är varmt välkommen till Karlstads universitet. Hans kompetens är en förstärkning inom det tillverkningstekniska området. Genom forskning, samverkan och välutbildade ingenjörer kan vi nu bidra till fortsatt god utveckling för tillverkningsindustrin i regionen, säger Kerstin Norén, rektor Karlstads universitet
Stärker forskningsmiljöerna
Satsningen på de nya professorerna är femårig. Region Värmland bidrar med 50 miljoner kronor och universitetet med resterande del. Det är Karlstads universitet som inrättar professurerna efter diskussion med Region Värmland om forskningens inriktning. I professorernas uppdrag ingår också att söka externa forskningsmedel.
- Samarbetet syftar till att bygga starka forskarmiljöer vid universitetet där man kan bedriva forskning som är viktig för Värmlands framtida utveckling. Genom att satsa på professurer stärker man möjligheterna för universitetet att få en större andel extern finansiering, säger Tomas Riste, regionråd (s).
Unikt samarbete
De nya professurerna inrättas inom områden som stål och verkstad, IT, energieffektivisering, tjänsteforskning med mera. En professur ska också ha inriktningen att utveckla skolan i regionen.
- Vår avsiktsförklaring tillsammans med universitet är unik och väldigt viktig för regionen. Det är glädjande att Värmland ligger i framkant på det här området, säger Catarina Segersten Larsson, regionråd (m).

