Första professorn snart pensionär
2009-05-05- Blåbärsplockning och ogräsrensning har gett mig forskningsinspiration, säger Lars Blomberg, första professorn på Karlstads universitet. Vid universitetet har han medverkat till att bygga upp ämnet analytisk kemi till en hög internationell nivå. Nu närmar sig pensionen.
I mer än 12 år har Lars Blomberg pendlat mellan hemmet i Nacka utanför Stockholm och Karlstads universitet. Ett åttiotal publiceringar har han hunnit med och hans internationella forskarkarriär har kantats av många uppdrag. Han har varit aktiv som sakkunnig i universitetsnämnder och styrelser och har fått flera utnämningar. Med sin doktorsexamen från Stockholms universitet blev han Karlstads universitets första egna professor.
- I och med att jag hade utländska handledare i mitt forskningsarbete, professor Keith Bartle från England och professor Milos Novotny från Tjeckoslovakien, fick min forskning redan från början en internationell inriktning, säger Lars Blomberg.
Analysteknik för tobaksforskning
Hans avhandling "Coating of glass capillary columns for gas chromatography" öppnade dörrarna bland annat till samarbeten inom den medicinska världen. Som exempel deltog han tillsammans med professor Niels Heegaard i forskning kring autoimmuna sjukdomar, såsom allergi. Han ser sig själv som en "verktygsmakare" där det handlar om att utveckla metoder för kemisk analys inom till exempel läkemedelsforskning. Verktygen kan vara tekniker för att studera mekanismer och diagnostisera blodprov.
- Min forskning inom området immobiliserade stationära faser för gaskromatografi är jag stolt över, säger han. Det är en separationsteknik som till exempel mäter vilka skadliga gaser och ämnen som finns i tobaksrök. Nu används tekniken av företag och forskare över hela världen vilket är både roligt och viktigt.
Han ser tillbaka på tiden vid Karlstads universitet och konstaterar att det var lättare i början.
- Jag har alltid drivits av en stor nyfikenhet och optimism och tyckte att det var spännande att få en egen forskningsavdelning. Det var enklare i början då vi inte hade lika många konkurrenter. Vägarna till beslut var också kortare och det var lättare att få resurser till avdelningen. Det är viktigt att upprätthålla bredden av ämnen på universitetet och jag hoppas att teknik- och naturvetenskap tar för sig och blir ännu starkare. I bakgrunden spökar regeringens något njugga inställning till de nya universiteten.
"Managing by walking around"
Lars Blomberg är en man med stor värme och glimten i ögat. Han återkommer hela tiden till arbetet på avdelningen som präglats av att handleda doktorander och licentiander.
- Mitt viktigaste uppdrag har varit att finnas och "göra", och jag försöker leva efter mottot "managing by walking around". Att stötta, coacha och se doktoranderna utvecklas är väldigt stimulerande och jag har trivts här på Karlstads universitet, säger han.
- Vi är inne i en tid när forskarutbildningen förändras. Det ställs andra krav och det är inte lika lätt att få anställning på den egna avdelningen när man disputerat. Doktoranderna måste lära sig att tänka bredare och bli mer flexibla för att lyckas.
Hans brinnande intresse för doktoranderna visar sig bland annat i det arbete som han håller på med just nu - en bok i konsten att skriva vetenskap.
- Jag skriver en handbok, "Scientific writing", som ska göra det lättare för doktorander att skriva och uttrycka sig inom forskning och vetenskap. För mig är det ett fortsatt viktigt uppdrag att inspirera unga människor att verka inom det naturvetenskapliga området
Nya uppdrag runt hörnet
Något stilla pensionärsliv verkar Lars Blomberg inte vara intresserad av. Livet med familjen, hustru, fem barn och fyra barnbarn, ger variationsrikt innehåll i vardagen. Han tillbringar gärna sin tid på Capri i Italien med familjen, eller i trädgården och naturen.
Sedan 2008 är han professor i Strömstad Akademi, ett nordiskt institut för avancerade studier. Vid sidan av Karlstads universitet hoppas han kunna ha en bas där, för sin fortsatta forskning och en plattform för vidare publiceringar. Och han är en flitigt anlitad peer-review granskare av vetenskapliga artiklar.
- Jag kommer att fortsätta att skriva artiklar och engagera mig i sådant som intresserar mig. En önskan är att kunna förbättra forskarhandledning genom att starta ett handledarkollegium. Kemididaktik är också ett område där jag har ett stort engagemang.
- Och jag kommer fortsätta att plocka blåbär och rensa ogräs. Det ger så bra idéer åt min forskning, säger han och skrattar.
Idag tisdag den 5 maj klockan 10.15 genomförs ett symposium i Ljungbergssalen med anledning av Lars Blombergs pension. Där kommer bland andra professor Niels Heegaard och professor Milos Novotny att framträda.