Första kvinnan som får hedersmedalj
2010-08-30- Den som övergår till pensionär kan fortsatt vara en viktig ambassadör för universitetet, säger Marianne Bävman. Hon är ett levande bevis på att det stämmer. Den 17 september vid Akademisk högtid, på Karlstads universitet, tilldelas hon en hedersmedalj för sina insatser i intresseföreningen Veteranerna.
Sedan Marianne Bävman gick i pension för 16 år sedan har hon hållit lågan brinnande för Karlstads universitets vänner och varit den främsta eldsjälen i föreningen Veteranerna. För det arbetet tilldelas hon nu 2010 års hedersmedalj.
- Veteranerna är en intresseförening, där vi som pensioneras och har lång erfarenhet av Karlstads universitet får chansen att hålla kontakten med varandra, med universitetet och att hålla oss uppdaterade på vad som händer. Det gör att vi vet vad som är på gång och fortfarande kan fungera som en slags ambassadörer för universitetet, säger Marianne Bävman.
Organisatör med stil
Marianne Bävman har under många år varit en person som gjort avtryck på Karlstads universitet. Efter några år på advokatbyrå, Chalmers i Göteborg, Medborgarskolan i Karlstad och Karlstads Studentkår, anställdes hon 1974 på förvaltningen vid dåvarande universitetsfilialen i Karlstad. Genom högskolereformen 1977 tillkom Högskolan i Karlstad och hon fick uppdraget som examenshandläggare. Mellan 1976 och 1990 arbetade hon också fackligt som huvudförhandlare för TCO-ATF. Marianne Bävman var initiativtagare till informationsdagarna om högskoleutbildningar, vilket gjorde att Högskolan i Karlstad 1976 var först i Sverige med att i högskolans lokaler skapa en mötesplats för gymnasieinformation. Informationsdagarna är ett välbesökt arrangemang än idag.
Komplicerade utredningar och initiativ till förslag och beslut har varit ingredienser i hennes strävan att vara med och påverka utvecklingen inom universitetet. Tidigare kollegor har beskrivit henne som en administratör och organisatör med stil och kompetens, alltid väl förberedd med vässad penna och buntvis med promemorior i famnen. Egenskaperna och drivkraften tog hon också med sig in i starten av föreningen Veteranerna.
Stafettpinnen är överlämnad
- Det har varit fantastiskt roligt och givande att tillsammans med kollegor forma och driva arbetet i Veteranerna. Vid starten 8 december 1993 var vi 20 och nu har vi ett medlemsantal på cirka 175 personer. Sällskapet arbetar inte med styrelse utan väljer vartannat år en arbetsgrupp. Ändamålet har varit och fortsätter vara att arrangera kulturresor höst och vår och därutöver samlas kring föreläsningar som ger aktuell och kulturmässig behållning, säger Marianne Bävman.
Hedersmedaljen för universitetets eldsjälar delas ut för sjätte gången och Marianne Bävman är den första kvinnan som erhåller utmärkelsen. Hon är i gott sällskap med tidigare hedersmedaljörerna Lennart Andersson, Ingemar Eliasson, Gustaf Ander, Bo Hidén och Erik Rynefors.
- Jag är en nyfiken och aktiv person - det håller mig glad och vital. Nu har jag lämnat över bollen till Olle Österling, f.d. utbildningsledare inom lärarutbildningen, som nu är samordnare för Veteranernas arbetsgrupp. Nu ska jag själv bara "åka med".
Utmärkelsen instiftades inför universitetets första Akademiska högtid år 2000, och delas ut till personer som genom särskilt intresse, engagemang och stora, värdefulla insatser främjat Karlstads universitet.
Motiveringen lyder:
"Marianne Bävman har under många år medverkat genom värdefulla insatser inom högskolan samt därefter genom sitt stora intresse och djupa engagemang inom Sällskapet Veteranerna bidragit till att utveckla ett viktigt och livaktigt forum för universitetets tidigare medarbetare".