Forskningsprojektet ”Sámi trail of tears walking trail” presenterades på konferens i Kapstaden
2023-05-08Richard Ek, professor i kulturgeografi vid Karlstads universitet, berätta om konferensen ”Indigeneity and Visual Sovereignty” som genomfördes i Kapstaden 27–28 april 2023.
- Konferensen hade som tema ”visuell suveränitet” som bland annat handlar om hur ursprungsbefolkningar runt om i världen kan ha äganderätt och kontroll över exempelvis material och fotoarkiv som återger deras historia, kultur, språk och identitet. Detta tema kan sedan kopplas till viktiga forskningsämnen inom antropologi – inte minst utifrån det faktum att ursprungsbefolkningar alltjämt har en marginaliserad position i samhället, och är utsatta för kulturella stereotyper och direkt rasism.
På vilket sätt passade ert forskningsprojekt ”Sámi trail of tears walking trail” in på konferensen?
- Vårt projekt adresserar alla frågor och ämnen ovan men med en föreställd vandringsled som fysisk manifestation och något konkret att samlas vid och diskutera - exempelvis samernas (och andra minoritetskulturer som Tornedalingar) möjligheter att freda sitt land nu när gruvdriften tar ny fart och den gröna omställningen av industrin koncentreras till norra Sverige med exempelvis utbyggnad av vattenkraft. En fråga är exempelvis om en digital följeslagare till vandringsleden skulle kunna göra att de berörda kulturella minoriteterna har kontroll över sitt material.
Hur var responsen på ert forskningsprojekt på konferensen?
- Mycket god och med många frågor och idéer. Samernas koloniala förflutna har likheter med ursprungsbefolkningen i exempelvis Kalahariöknen (tvångsförvisning och marginalisering) även om Kalahariöknen är en helt annan plats än Sápmi. Sverige är också ett land som åtnjuter hög status i Sydafrika än idag eftersom landet var ett av de få länder som öppet stödde ANC under Apartheid under 1970 och -80-talen.
Att nätverka är vanligt under konferenser – knöt ni några intressanta kontakter?
- Vi har initierat kontakt med forskare från flera universitet och även den i Sydafrika kände fotografen Paul Weinberg, som ägnat en livstid åt att dokumentera San-folket i Kalahariöknen, och som har stor erfarenhet att diskutera moraliskt svåra frågor i anknytning till trauma, marginalisering och försoning i relation till turismutvecklingsprojekt. Centret konferensen genomfördes på drivs av San-folket och överskottet går till olika sociala reformer som kommer San-folket till nytta. Bara att se hur det turismcentret drevs var av stor nytta för oss.
Vad är nästa steg med projektet ”Sámi trail of tears walking trail”?
- Närmast på tur står en fältresa till Australien. Därefter kommer vi under det sista året arbeta endast i östra delen av svenska Sápmi med en vandringsled som går mellan Lannavaara och Lainio.
Med på konferensen ”Indigeneity and Visual Sovereignty” var också projektdeltagarna Åsa Andersson och Janne Sirniö som har tagit bilderna.