Forskningsprojekt om mobbning på arbetsplatsen
2010-11-24Forskning visar att mobbning på arbetsplatser orsakar ett stort lidande för de personer som utsätts för det och även kostnader för samhället i form av sjukersättningar samt förtidspensioneringar. Nu genomförs ett forskningsprojekt vid Karlstads universitet som ska se på möjligheter till förebyggande arbete.
I Arbetsmiljöverkets arbetsmiljöundersökning från 2009 framkommer att 9 procent av de anställda är mobbade. Mobbning definieras som upprepade, systematiska, negativa, fientliga och oetiska handlingar över tid, där en av parterna hamnar i underläge och inte kan försvara sig mot den andra parten eller gruppen.
- Vi är en forskargrupp vid Karlstads universitet som under tre års tid arbetar med ett forskningsprojekt om mobbning på arbetsplatsen inom landsting och kommuner, säger Margareta Strandmark, professor i folkhälsovetenskap och projektledare för studien.
Tidigare forskning har mest fokuserat på förekomst av mobbning, riskfaktorer och samband mellan mobbning och ohälsa. Färre studier lyfter fram hur mobbning ska förebyggas och stoppas på arbetsplatser. Det här forskningsprojektet designas som en interventionsstudie vilken görs i samverkan med arbetsplatser.
Nyttan för arbetsplatsen
- Vår förhoppning är att projektet, förutom att besvara de vetenskapliga frågeställningarna, ska leda till öppna diskussioner på arbetsplatserna om vilka risker som finns för att mobbning ska uppstå och hur vi kan åtgärda dessa, säger Margaretha Strandmark. Vi menar att de verktyg som tas fram i samarbete med arbetsplatserna kan bli en hjälp även för andra arbetsplatser för att förebygga och motverka mobbning. Det gemensamma målet för oss och alla anställda är att verka för hälsofrämjande arbetsplatser.
Forskargruppen består av Margaretha Strandmark, folkhälsovetenskap, Gun Nordström omvårdnad, Bodil Wilde-Larsson, omvårdnad, GullBritt Rahm, folkhälsovetenskap och Ingrid Rystedt, omvårdnad. Forskningsprojektet är finansierat av AFA försäkring.
För mera information kontakta Margaretha Strandmark, professor i folkhälsovetenskap, tel 054 7002337 eller 0705 912390 och GullBritt Rahm, forskarassistent i folkhälsovetenskap, tel 054 7002515 eller 0703 142056.

