Forskningsprojekt nominerat till EU:s bästa Life-projekt
2018-03-12Forskare från Karlstads universitet har under åren 2012-2016 arbetat med projektet "Målarmusslans återkomst" och i och med det bidragit till att ha förbättrat vattenkvaliteten och ökat fisk- och musselproduktionen i tolv sydsvenska vattendrag och i Östersjön på sikt – till nytta för den biologiska mångfalden och oss människor.
Den tjockskaliga målarmusslan valdes ut som symbol för naturvårdsprojektet "Målarmusslans återkomst". Detta för att det är Sveriges mest hotade sötvattenmussla och ställer mycket höga krav på sin vattenmiljö. Forskare från Karlstads universitet har inom projektet för första gången någonsin odlat fram målarmusslan och återintroducerat den i svenska vattendrag.
- Vi har karterat målarmusslan och studerat vilka värdfiskar målarmusslan använder sig av, för att återinföra den i olika vattendrag, säger Martin Österling, universtitetslektor i biologi på Karlstads universitet. En av metoderna som användes undersöker mussellarver på gälarna hos den vilda fiskfaunan, och kombineras med tester som undersöker olika fiskarters lämplighet som värddjur för musslans larver.
- Det visade sig att olika fiskarter kan fungera som värd för musslan, men det finns tre fiskarter som identifieras som primär viktiga värdar i de undersökta vattendragen, nämligen Elritsa, Löja och Stensimpan, säger Lea D. Schneider, som har doktorerat inom projekten.
Tävlar om att bli "Best of the best"
Det framgångsrika naturvårdsprojektet Målarmusslans återkomst har nu valts ut som ett av EU:s bästa Life-projekt och tävlar om att bli ”Best of the Best”. Den 23 maj hålls prisutdelningen i Bryssel.
- Det är otroligt hedrande att vårt projekt blir omnämnt på Europanivå, säger Martin Österling.
– Vi är så stolta och glada över det här projektet som verkligen har infriat alla förväntningar. Vi har förbättrat vattenkvaliteten och ökat fisk- och musselproduktionen i tolv sydsvenska vattendrag, säger Ivan Olsson, projektledare på Länsstyrelsen Skåne, som lett projektet som omfattar flera länsstyrelser och Karlstad universitet.
Många fler fiskarter
I projektet har 300 kilometer vattendrag restaurerats mellan 2012 och 2016, med en budget på 50 miljoner kronor, varav hälften finansieras av EU.
- Det är oerhört glädjande att åtgärdsverksamhet och forskning kan gå hand i hand och bli ett så här framgångsrikt projekt, säger Anders Nilsson, professor i biologi på Karlstads universitet.
I de förlängda åfårorna har det skapats förutsättningar för nya och artrikare vattenmiljöer. En inventering visar att antalet fiskarter i åarna redan har fördubblats.
– Vi hoppas snart kunna konstatera att vi har lyckats vända målarmusslornas tillbakagång. Musslorna är viktiga, de fungerar som små reningsverk. En fullvuxen mussla kan filtrera och rena 40 liter vatten per dygn, berättar Ivan Olsson.



