Forskningsnätverk driver inkludering och förändring i genetikundervisningen
2024-02-29Forskning visar att rasifierade sociala kategorier inte har biologisk eller genetisk grund. Resultaten uppmanar till förändringar i genetikundervisningen för att motverka rasism. En artikel i Science, med forskare från olika delar av världen, betonar problemet med att använda begreppet ras i genetisk forskning och undervisning om människan. Artikeln rekommenderar att inkludera sociopolitiska aspekter i biologiundervisningen.
Ett speciellt forskningsnätverk har skapats för undervisning och lärande inom evolution och genetik bestående av erfarna forskare från åtta länder. Genom regelbundna möten vartannat eller tredje år har nätverket fördjupat sitt samarbete och gjort betydande framsteg inom forskningen. Deras fokus på evolution och genetik har lett till viktiga publikationer, inklusive en nyligen publicerad artikel i Science som understryker vikten av att integrera sociopolitiska frågor i genetikundervisningen om människan.
- Under det första mötet på universitetet i Geneve 2016 och det andra mötet vid Weitzman Institute of Science i Rehovet, Israel 2019, etablerade nätverket en stark grund för att utforska undervisning i två kärnområden: evolution och genetik, säger Niklas Gericke, professor i naturvetenskapernas didaktik. Vårt fokus har varit att presentera och diskutera internationell forskning om undervisning inom dessa centrala kunskapsområden i biologi.
Flera viktiga publikationer
Mötena har resulterat i betydelsefulla publikationer, inklusive ett specialnummer i tidskriften Science & Education och antologin "Genetics Education; Current Challenges and Possible Solutions." Senaste mötet i Kiel, Tyskland, 2022 resulterade i en gemensam artikel i tidskriften Science. Den nyligen publicerade artikeln framhäver vikten av att behandla sociopolitiska frågor i undervisningen om genetik, särskilt när det gäller människan.
- Nästa möte planeras i juni i Karlstad och finansieras av Vetenskapsrådet, säger Niklas Gericke. Temat för mötet är "begreppsliggörande av gener", där målet inte bara är att presentera aktuell forskning utan också främja internationellt samarbete.
Mötet kommer att ha workshops med erkända vetenskapsfilosofer för att diskutera hur vetenskapsbegrepp kan anpassas till undervisningen på ett sätt som underlättar elevers förståelse. Detta arbete stärker nätverkets roll som en central kraft inom internationell forskning och utveckling av biologiundervisningen inom evolution och genetik
Strävar efter en rättvis och inkluderande genetikundervisning
Artikeln i Science argumenterar för att undervisningen i humangenetik måste vara medveten om hur samhället påverkar livsvillkoren. Den poängterar att den miljö där en grupp befinner sig inte är neutral utan påverkas av sociopolitiska beslut. Artikeln betonar vikten av att skapa en mer rättvis och inkluderande genetikutbildning. Genom att ifrågasätta användningen av rasbegreppet i humangenetisk forskning och hur populationer godtyckligt definieras strävar artikeln efter att främja förändringar i vetenskaplig praxis och undervisning.
Sammanfattningsvis framhåller artikeln att våra gener inte ödesbestämmer oss; vi är resultatet av en ständig interaktion mellan gener och miljö. Den understryker att förståelsen av genetik bör inkludera den sociopolitiska kontexten där generna verkar och poängterar behovet av att gå från deterministiska till mer komplexa modeller i genetikundervisningen. Målet är att utveckla en genetikutbildning som tar hänsyn till historiska, sociala och politiska sammanhang för att främja kritisk förståelse av de komplexa sociobiologiska interaktionerna och därmed bli mer inkluderande.
- Vi är inte bara våra gener utan är resultatet av ett komplext samspel mellan genetiken och miljön, säger Niklas Gericke.