Forskningsmiljö för en hållbar skogsbaserad bioekonomi
2019-03-28På Karlstads universitet byggs en forskningsmiljö upp, som ska öka kompetensen inom en hållbar skogsbaserad bioekonomi. Under det senaste året har miljön förstärkts genom flera internationella rekryteringar av postdoktorer.
Karlstads universitet har fått finansiering genom Region Värmland och Tillväxtverket för att bygga upp en forskningsmiljö inom skogsbaserad bioekonomi med kopplingar till regionala testbäddsmiljöer. Med testbäddsmiljö menas en fysisk eller virtuell miljö där olika aktörer kan mötas för att möjliggöra införande av nya produkter, tjänster eller processer. Det ska finns ett mått av öppenhet vad gäller tillgång till resultat och genererad kunskap, miljön ska finns under en längre tid och den ska vara möjlig att använda för att demonstrera fler än en produkt eller modifiering av en process. Syftet med FoSBE, Forskningsmiljö för en hållbar skogsbaserad ekonomi, är att öka kompetensen bland små och medelstora företag genom att de är aktiva i forsknings- och innovationsprojekt.
- Stödet från regionen samt våra kontakter med företag gör att skogsbaserad bioeknomi är ett tacksamt område att arbeta med, både inom forskning och utbildning, säger Lars Nilsson, professor i miljö- och energisystem. Varje år har vi några civilingenjörsstudenter som gärna vill göra examensarbeten inom området skogsbaserad bioekonomi.
Restmaterial från papperstillverkning blir skogsgödning
Ali Mohammadi kom till Karlstads universitet från Iran i januari 2018.
- Det projektet som jag jobbar med handlar om biokol, säger Ali Mohammadi, postdoktor i miljö- och energisystem. Närmare bestämt hur man kan ta tillvara restmaterial från pappersbruk för att använda som gödning i skogsbruk. Restmaterialet innehåller föroreningar som måste tas bort och där kommer vår forskning in. Genom att använda biokol reduceras föroreningarna och vi får en miljömässigt hållbar produkt som innebär att man tar tillvara biprodukter från papperstillverkning och använder som gödning vid skogsodling.
- Jag är verksam inom samma projekt som Ali och jag studerar hur skogsplantor reagerar på gödning tillverkat från restprodukter, säger Samieh Eskandari, projektassist, som kom till Karlstads universitet i maj förra året.
Ytbehandling av förpackningar
En annat projekt handlar om hur man kan ersätta ytbehandling baserad på traditionell fossilbaserad plast med ytbehandling eller barriär baserad på biomaterial i förpackningstillverkning.
- Jag kom hit från Iran i januari 2018 och jag sysslar med dataprogrammering inom olika delar i detta sammanhang vid en testbädd i Säffle, säger Ebrahim Gozali, postdoktor i kemiteknik. Genom programmering kan vi testa processerna, se vilka reaktioner vi får och utveckla ny design och prototyper.
Pelletsforskning
- Det projektet som jag jobbar med handlar om tillverkningsprocessen och sammansättningen av träfiber i pellets, säger Anthony Anukam, postdoktor i miljö- och energisystem, som kom till Karlstad från Nigeria i mars 2018. Vår forskning handlar om att studera hur olika trämaterial binder samman i pelletstillverkningsprocessen samt hur vi kan minska föroreningar vid förbränning.