Forskningseliten inom jämställdhet på Karlstads universitet
2011-10-19Värmland har en av Sveriges mest könssegregerade arbetsmarknader. Projektet Jämväxt på Karlstads universitet arbetar för att göra något åt detta. Därför bjöds svenska forskareliten och internationella experter inom jämställdhet in till ett forskarsymposium för att dela med sig erfarenheter och kunskap. Det blev två intensiva dagar med modfällda tillbakablickar, spännande nutidsforskning och hoppfulla framtidstendenser.
Sedan ett par år tillbaka drivs projektet Jämväxt vid Karlstads universitet, i samarbete med många ledande aktörer inom regionens näringsliv och förvaltning. Jämväxt ska bidra till ett jämställt arbetsliv i Värmland och därmed också ökad tillväxt när män och kvinnor får ta del av utvecklingen och främja sin karriär på lika villkor.
Klyftor existerar fortfarande
Först ut bland föreläsarna på forskarsymposiet Equal Growth - Conditions for Egalitarian and Sustainable Growth är veteranen Joan Acker, professor vid University of Oregon, som fått nära kultstatus i dessa kretsar. Vid 90 års ålder har hon hunnit forska om kvinnofrågor under nära ett halvt sekel. Det är tyvärr en dyster bild hon lyfter fram.
- Trots att de största hindren borde vara borta och kvinnor numera är lika högutbildade som män, finns könssegregation i alla delar av samhället. Fortfarande är yrken kvinno- eller mansdefinierade. Det är förbryllande, säger Joan Acker via en videoinspelad föreläsning från hennes kontor i Oregon.
Hon konstaterar till exempel att hon ser att företag än i dag tillämpar samma strategi, att anställa lågutbildade kvinnor från lättkontrollerade befolkningsgrupper som accepterar lågavlönade jobb, som hon genom analyser sett att företag gjorde redan på 1920- och 30-talet.
Föräldralediga män påverkar
- Traditionellt värderades mannens roll att producera pengar högre än kvinnans roll att producera och hantera det dagliga livet. Dessa djupa strukturer som nervärderar kvinnans arbete och uppvärderar männens ändras inte så lätt. Jag är inte optimistisk, säger Joan Acker.
Lite mer positiv är Ulf Mellström, genus- och maskulinitetsforskaren som nyligen blivit professor vid Centrum för genusvetenskap vid Karlstads universitet.
- Vi ser att politiska initiativ har fått effekt, att det ska gå att balansera arbete och familjeliv. Nu kommer en ny generation av unga män som tar föräldraledighet. Så såg det inte ut för 20 år sedan och det påverkar oss. I stort är det här positiva nyheter, säger Ulf Mellström.
Internationella experter runt bordet
Programmet täcker in både de bredare frågorna som regional utveckling och välfärd med Diane Perrons, London School of Economics och Anne Lise Ellingsaeter, Universitet i Oslo, och specifika forskningsprojekt som maktrelationer i medarbetarsamtal med Birte Asmuss, Handelshögskolan i Århus och metodologi med Elisabeth Stokoe, Loughborough University.
Bente Rasmussen, professor i sociologi vid Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet diskuterar i sin föreläsning den allmänna myten att "män gillar teknik - kvinnor relationer". Varför är det överlag flest män i tekniska utbildningar i de nordiska länderna, medan majoriteten av studenterna i datavetenskap i till exempel Malaysia är kvinnor?
-Det sätt vårt samhälle ser ut påverkar de val vi gör. Om det finns få kvinnor inom ett specifikt område så uppfattas det som att det inte är lämpligt för kvinnor. Vi går hellre till de områden där andra kvinnor finns, säger Bente Rasmussen.
"Lyx för oss"
Under två intensiva dagar varvas föreläsningar med workshops då Jämväxtgruppen redovisar lokala projekt och studier för att få input från de prominenta gästerna som finns i rummet.
- Det här är lyx för oss, att få tillgång till dessa personer och deras erfarenheter och kunskaper, säger professor Lena Gonäs, projektledare för Jämväxt och arrangör av forskningssymposiet.



