Forskning inom samhällets riskhantering
2022-11-16Det var ett trivsamt sorl från engagerade studenter och besökare i Transformum på eftermiddagen den 7 november. Seminarium och posterutställning om "Perspektiv på Riskhantering i samhället" pågick med engagerade besökare och studenter.
Masterstudenter i kursen "Riskhantering i samhället" och forskare fokuserade tillsammans på aktuella forskningsområden under eftermiddagen. Det handlade bland annat om olika sätt att se på risk och hur forskningen kan komma till nytta. Centrum för forskning om samhällsrisker demonstrerade också några pedagogiska verktyg från RiskLab och berättade om hur de jobbar med att kommunicera forskning.
Posterutställning
Det var 27 studenter på masterprogrammet som hade förberett varsin poster. Ämnet hade de valt själva inom samhällsriskområdet, där de skulle välja ut ett forskningsområde och belysa det med forskningsartiklar och analys av koppling till samhällsutmaningar eller trender.
- Det kunde handla om allt ifrån vindkraft, erfarenheter från Covid-19-hanteringen, informationssäkerhet och olika perspektiv på naturrelaterade risker, säger Emelie Hindersson, centrumkoordinator för centrum för forskning om samhällsrisker.
Under posterutställningen fick masterstudenterna kort presentera sina egna posters för deltagarna och sedan följde mingel för att kunna ta del av alla och möjligheten att rösta på sin favorit.
Vinnare av bästa poster
Det var en jämn kamp, men när alla deltagare röstat framträdde en vinnare, Viktor Jöhnemark, som presenterat en poster om luftföroreningar och samhällets hälsa i Kina och konstaterade bland annat att 7 miljoner människor dör i förtid av problem relaterade till luftföroreningar varje år och att 42 av 100 av de mest förorenade städerna finns i Kina. Viktor har egen erfarenhet av luftföroreningar eftersom han delvis växt upp i Shanghai, vilket kan tänkas ha påverkat hans val av forskningsområde.
Dagen innehöll också två presentationer av doktorander från Risk- och miljöstudier;
- Robin Holmberg berättade om Programutvärdering: kommunala broddutdelningsprogram – funkar det?
- Åsa Davidsson berättade om Teknisk och social hållbarhet av tidigt varningssystem för tsunami – Fallstudie av Patong, Thailand.
Det var ett uppskattat inslag, då flera av masterstudenterna kanske också drömmer om att själva bli doktorander.
Bland besökarna fanns Kau-kollegor och studenter på kandidatprogram som kanske blev inspirerade och fick idéer inför sina kommande uppsatskurser.