Forskning ger kunskap och utveckling
2010-07-15Innovationer är för det mesta kopplat till någon form av problemställning.
- På min avdelning jobbar vi utifrån ingenjörsutbildningarnas verksamhetsområden. En ingenjör måste kunna utveckla nya processer, säger Jens Bergström.
Han arbetar med tillämpad forskning inom materialteknik vid Karlstads universitet. Avdelningens forskning sker främst i samverkan med tillverkningsindustri inom stål-, skogs- och pappersindustrin. Det kan vara verktygsmaterial som används i delar av en tillverkningsprocess för att exempelvis forma en produkt. Det kan handla om nya materialprocesser och nya verktygsmaterial som hjälper företag att komma fram till nya framställningsprocesser av sina produkter.
Tillsammans med industrin
Forskningen bygger upp både kunskap och utveckling, säger han. Det är viktigt att hitta systematiska metoder för att jobba med idéer. Då kan de leda till innovationer.
Inom Jens Bergströms avdelning är alla doktorander knutna till industriella projekt och samarbete sker med bland annat Uddeholm Tooling, Outokumpu Stainless och SSAB. Man samarbetar också med en del små verkstadsföretag. Nyligen har man tagit fram en innovativ idé tillsammans med stål- och pappersindustrin. Genom att göra maskinernas ramverk av tunnare plåt som är fyllda med betong, har man hittat en lösning som sparar både materialåtgång, miljö och pengar åt företaget.
Långsiktiga forskningsarbeten och doktorandprojekt kräver att man lär känna företagen och dess behov.
- Vi hoppas att MKC, Material och konstruktionscentrum, ska bli ett naturligt forum för utbyte av kunskap, innovation och kompetens. Och ge mer volym med både korta och långa uppdrag, säger han.
Leder till förbättringar
Genom ett forskningsresultat inom området metallurgi och material, har Jens Bergström och hans kollegor medverkat till utveckling av stålframställningsprocesser. Upptäckt av materialdefekter har gett stålföretagen möjlighet att förbättra sin tillverkningsprocess och få en bättre slutprodukt med högre hållfasthet.
- Breddforskningen är viktig för att generera användbar kunskap snabbt. Det ger en kompetens att hämta hem kunskap som finns till exempel utanför Sverige, vilket bidrar till att stärka både vår egen kompetens på universitetet och företagens. Människor från olika miljöer som är vana att samarbeta, blir duktiga på att tolka och värdera information. Det är också kompetenshöjande både för forskningen och för företagen, säger Jens Bergström.