Forskarskola till Karlstads universitet
2008-03-13Karlstads universitet fick i konkurrens med 21 sökande lärosäten en av landets forskarskolor inom lärarlyftet. 18 miljoner kronor satsas på höjd utbildningsnivå till lärarna och ökad forskning inom skolvärlden. Forskarskolan vänder sig till lärare i historia och samhällskunskap.
- Det här innebär ett lyft för Karlstads universitet, säger Bengt Schüllerqvist, docent i historia och forskningsledare för Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik. Vi anade förstås att våra chanser var mycket goda efter Vetenskapsrådets utlåtande, där vår ansökan rankades som en av de bästa. Vi planerar för att sätta igång verksamheten redan i höst.
- Fortfarande är den systematiska kunskapen om hur lärare arbetar bristfällig. Forskningen syftar till att ge lärare fler handlingsalternativ i sin undervisning, och bidra till att påskynda nya lärares utveckling till goda lärare. Inom samhällskunskapsämnet är den didaktiska forskningen mycket begränsad, och forskarskolan bör kunna spela en stor roll för ämnesutvecklingen, säger Bengt Schüllerqvist.
Satsningen gäller forskarskolor med inriktning mot licentiatexamen för lärare. Regeringens tanke är att lärare som har egen forskningserfarenhet höjer kvaliteten i skolorna. Under de närmaste åren ska cirka 350 lärare få möjlighet att gå utbildningen som är en del av Lärarlyftet.
Karlstads universitet lämnade in sin ansökan med Högskolan Dalarna som medsökande. I sin granskning har Vetenskapsrådet bland annat tittat på kriterier som vetenskapligt starka miljöer och forskare samt ämnesdidaktisk relevans och anknytning till skolans värld. Forskarskolan i Karlstad ska vända sig till yrkesverksamma lärare inom historia och samhällskunskap och hålla på i tre år. Forskarskolan planeras för 15 deltagare och kostnaden är drygt 18 miljoner kronor.