Forskarskola i regionalt samhällsbyggande invigd
2009-11-17Med föreläsningar, tal, och bandklippning invigdes den nya forskarskolan i regionalt samhällsbyggande. En flervetenskaplig forskarskola som omfattar tre ämnen inom Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper vid Karlstads universitet.
Forskarskolan i regionalt samhällsbyggande omfattar ämnena historia, kulturgeografi samt statsvetenskap.
- Idén är att forskarskolan ska skapa en större och kvalitativt starkare doktorandmiljö inom ett tillräckligt distinkt tema, säger Lars Aronsson, professor i kulturgeografi.
Samhällsförändringar och regionalt samhällsbyggande
Föränderligheten i samhället medför att platsers och regioners förutsättningar och betydelse förändras. Forskningen syftar till att fånga och försöka förstå betydelsen av många olika slags fenomen.
- Samhällsförändringar förstås bäst i ett flervetenskapligt sammanhang, sa Kerstin Norén, rektor, i sitt invigningstal. Eftersom vi redan har en lång tradition av samhällsrelevant regionforskning vid vårt universitet känns det extra roligt att få inviga den nya forskarskolan i regionalt samhällsbyggande.
Identitet och handlingsformer
För ämnet historia innebär inriktningen mot regionalt samhällsbyggande främst studiet av identitet, handlingsformer och organisationsmönster i det lokala och regionala rummet. Exempel på relevant forskning är hur lokala och regionala identiteter och livsformer formeras och förändras i relation till samhällelig omvandling och globalisering.
Lokal och regional utveckling
Lokal och regional utveckling är sedan årtionden tillbaka ett etablerat forskningstema inom kulturgeografi. Det handlade tidigare mycket om lokal utveckling som motreaktion mot en ovanifrån genererad planering. Nu handlar det mer om att se hur lokala och regionala utvecklingsinsatser tillsammans kan medverka till regional utveckling. Fokus ligger bland annat på hållbar utveckling och det framväxande mångkulturella samhället. Inom detta forskningstema skulle arbetet med regionala framtidsbilder kunna vara en viktig utgångspunkt.
Regionernas omvandling
Europeiska samhällen i allmänhet och de nordiska i synnerhet genomgår en förändring som politiskt och styrningsmässigt innebär en ökande roll för regionala och lokala aktörer. Medan den regionala nivån har varit förhållandevis tunt bemannad, så ökar nu uppdragen och uppgifterna för denna. Här kan relevant forskning gälla till exempel hur lokal och regional organisering omvandlas med hänsyn till kommuners och regioners nya uppgifter.
Forskarskolans organisering
Samhällsförändringarna är alla av den karaktären att de bäst förstås flervetenskapligt. Samarbetet inom en forskarskola kommer att omfatta bland annat gemensam utlysning av doktorandtjänster, gemensamma forskningsseminarier samt gemensam kursgivning. Utlysning av doktorandtjänster sker under det gemensamma temat Regionalt samhällsbyggande och med ämnesspecifika preciseringar för respektive doktorandtjänst. En tydlig mötesplats, ett gemensamt forskningsseminarium ska även etableras inom forskningsfältet.