Forskare uppskattar dialog – åtminstone i teorin
2003-11-26Dialog med allmänheten är intressant och stimulerande, menar nio av tio forskare. Men bara en tredjedel har talat om sin forskning med utomstående tio gånger eller mer det senaste året. En av tio forskare avstår helt från dialog. Det visar nya undersökningar från Vetenskap och Allmänhet.
– Denna påtagliga diskrepans väcker oro kring öppenheten inom forskarsamhället. Är kulturen sådan att kontakter med allmänheten inte värderas särskilt högt, eller ens talas om, frågar sig Camilla Modéer, generalsekreterare för Vetenskap och Allmänhet, VA.
Fem nya studier presenterades på årets VA-dag, som hölls den 17 november i Dieselverkstaden i Stockholm. På uppdrag av Vetenskap och Allmänhet har Temo undersökt både allmänhetens och forskares attityder kring vetenskap.
Undersökningen visar bland annat att 80 procent av forskarna anser att samtal med allmänheten ger nya perspektiv på den egna forskningen och att denna dialog är en skyldighet för varje forskare. Däremot tror de inte att deras kollegor är lika positiva som de själva. En av tio tycker att det är för betungande och tidsödande att föra en dialog med allmänheten.
Undersökningen visar vidare att åtta av tio svenskar anser att den vetenskapliga utvecklingen har gjort livet bättre för vanliga människor. Nära nio av tio anser detsamma om den tekniska utvecklingen. Och forskarna är lika positiva. Forskning som kan ge nyttiga resultat ska prioriteras, menar två tredjedelar av allmänheten och en tredjedel av forskarna.
De båda grupperna är rörande överens om att forskningen kan hjälpa till att bota allvarliga sjukdomar. Bara 40 procent tror däremot att klimatförändringarna kan bromsas med hjälp av forskning. Ändå vill större delen av allmänheten och forskarna att staten ska satsa på forskning om effektiva och miljövänliga energikällor.
Varannan svensk har också högt förtroende för forskare vid företag. Bara två procent säger sig helt sakna förtroende för dem. Här missbedömer forskarna läget. Bara en av fyra tror att allmänheten har förtroende för företagsforskare, medan sju av tio forskare själva har det.
Undersökningen visar också att nära fyra av fem svenskar brukar se populärvetenskapliga program på TV och nästan lika många läser artiklar om vetenskap i tidningar. Ungdomar är emellertid betydligt mindre intresserade av sådana program och artiklar.
– Detta visar tydligt att ökad dialog om forskning behövs, säger Camilla Modéer.
Mer information: Ladda hem rapporterna på VA:s hemsida.
Ovanstående notis är baserad på ett pressmeddelande från Vetenskap och Allmänhet.
VETENSKAP OCH ALLMÄNHET
Vetenskap och Allmänhet är en ideell förening med syfte att främja dialogen mellan forskare och allmänhet, särskilt ungdomar, utifrån deras önskemål och på deras arenor. VA har bildats av en rad forskningsfinansiärer, akademiker, arbetsmarknadens parter och andra organisationer. Ordförande är före detta vice stats-, utrikes- och utbildningsminister Lena Hjelm-Wallén.