Forskare och praktiker utbyter erfarenheter
2007-12-19Den ömsesidiga nyttan av ett ökat samarbete var i fokus när lärare och forskare från ämnet arbetsvetenskap träffade fadderföretag.
Under flera år har studenter från Personal- och arbetslivsprogrammet haft möjlighet till kontakt med fadderföretag i regionen. Såväl studenter som företagare har uppskattat samarbetet. För studenterna betyder en tidig kontakt med praktiskt personalarbete en större förståelse för hur utbildningens teorier kan vara till nytta i verkliga situationer.
- Allt personalarbete styrs av flera olika regelverk. Det som vi praktiker kanske kan bidra med är hur man hanterar det som händer i gråzonerna, säger Joakim Eriksson från Karlstad/Hammarö gymnasieförvaltning.
Studenter ger energi
De fadderföretag som deltog i arrangemanget var överens om att utbytet både är roligt och givande. I kontakter med studenterna får de ofta tänka till hur organisationen eller personalarbetet fungerar och utbytet ger även idéer till nya sätt att arbeta.
- Det är kul och ger massor av energi att träffa studenterna. De är frågvisa och det gäller att ta tillvara på alla möjligheter som erbjuds, säger Hans Löwenmark, Åmåls kommun.
Tanken med träffen var att hitta vägar för ett mer utvecklat samarbete mellan forskare och praktiker. Och inte minst undersöka hur man ska kunna vara till varandras ömsesidiga nytta både vad gäller forskning och utbildning.
Utbyte forskning och praktik
Träffen började med presentationer av några aktuella forskningsområden och metoder. Henrietta Huzell, företagekonomi, berättade om estetikens betydelse i arbete. Bland annat tog hon upp arbetsgivares önskemål om anställdas utseende. Ann Bergman, arbetsvetenskap, tog vid och lade fram sina forskningsteorier om att balansera familjeliv och arbetsliv och hur tillgänglig man kan vara. Hanne Randle, arbetsvetenskap, presenterade hur interaktiv forskning kan användas som stöd i utbildning och forskning.
De efterföljande gruppdiskussionerna rörde bland annat vilka praktiknära forskningsfrågor man kunde samverka kring, till exempel problem som rör en åldrande arbetskraft, kompetensöverföring, samverkansavtal om hälsofrågor och kvinnodominansen bland de som jobbar med personalfrågor idag.
I början av nästa år ska en ny träff äga rum och då går man vidare med konkreta utbyten som till exempel gästföreläsningar på arbetsplatser om aktuell forskning, och föreläsningar för studenter om personalarbete i praktiken.