Forskarbesök från Indonesien
2005-04-21Karlstads universitet och Centrum för tjänsteforskning, CTF, har besök av forskare från Gadjah Mada University.
- Vi arbetar tillsammans inom projekt kring kollektivtrafik, berättar prorektor Lars Haglund.
Sedan flera år tillbaka bedriver CTF:s kollektivtrafikforskningsgrupp ett omfattande samarbete med universitetet Gadjah Mada i Yogyakarta, Indonesien. Gadjah Mada är Indonesiens största universitet med över 45 000 studenter och bedriver forskning och utbildning inom samtliga vetenskapsområden.
På universitetet finns ett institut för forskning inom området transporter, kollektivtrafik och logistik, Pustral, och det är med detta som CTF samarbetar, med stöd bland annat från EU och Sida. Under vintern har Sara Björlin-Lidén, Markus Fellesson och Lars Haglund från CTF besökt Pustral för att delta i en workshop för branschfolk, undervisa på Gadjah Madas magisterprogram i ”transport management” och fördjupa projektsamarbetet.
Från cykel till skoter
- Under vårt besök gjorde vi dessutom ett antal studiebesök och fick därigenom en inblick i förhållandena för kollektivtrafiken i Yogyakarta. Staden med förstäder har cirka 1,5 miljoner invånare, varav en mycket stor andel är studenter. Staden var länge känd som ”cyklarnas stad”. Under de senaste fem åren har det skett en närmast explosionsartad tillväxt när det gäller motortrafik, framför allt i form av mopeder och skotrar, men även personbliar. Det har lett till akuta svårigheter med köer, parkeringsproblem och luftföroreningar, berättar Lars Haglund.
Under de senaste åren har kollektivtrafiken tappat i popularitet, och det är tydligt att branschen står inför flera allvarliga utmaningar. De väcker frågor som, även om de kanske kan framstå som extrema och exotiska, också har relevans för svenska förhållanden.
Med stöd från EU:s biståndsprogram har Pustral i samarbete med CTF tagit initiativ till ett demonstrationsprojekt för att snabbt åstadkomma konkreta resultat. Viktigast är att visa vad samhället tjänar på en välutvecklad, kundorienterad och kommersiellt, socialt och miljömässigt hållbar kollektivtrafik.
Projektet går ut på att skapa en effektiv busslinje längs Yogyakartas huvudgata Maliboro och vidare ut mot ett av stadens större campusområden, med moderna bussar, fasta tydliga hållplatsstopp och företräde i trafiken. Utbildnings- och opinionsbildningsinsatser riktade mot såväl allmänheten som politiker och branschens aktörer ingår också som en viktig del i projektet.
Fortsatt samarbete
CTF deltar aktivt i arbetet, bland annat genom att bistå med expertis för kundundersökningar och utvärderingsstudier. Forskare från Pustral besöker nu CTF för att kunna ta del av svenska erfarenheter. Från CTF deltar Sara Björlin-Lidén, Markus Fellesson och Lars Haglund. Gästerna är Heru Sutomo, Arif Wismadi, Restu Novitarini Djarwoningrum från Pustral, Setyoso Harjowisastro från Communication Office of Yogyakarta Special Province samt Pramantya från Land Transport Association of Yogyakarta.
- Planer finns också för nya projekt, så mycket talar för att CTF:s filial på det södra halvklotet kommer att bestå och utvecklas framöver, säger Lars Haglund.