Förlaget fyller ett år
2004-03-15Det har nu gått ett år sedan Karlstads universitet fick ett eget förlag. Det firar man med att ge ut ännu en bok, "Panofsky och ikonologin", skriven av professor Hans-Olof Boström.
Karlstad University Press, som förlaget heter, ligger organisatoriskt under universitetsbiblioteket och har i huvudsak tre uppgifter: att administrera universitetets forskningspublikationer, att ge ut böcker samt att fungera som distributionsservice.
Det är med andra ord till förlaget som forskare och doktorander vänder sig om de ska ge ut en publikation i serien Karlstad University Studies, oavsett det handlar om en doktorsavhandling, licentiatuppsats eller forskningsrapport. Förlaget delar ut ISBN- och ordningsnummer samt hjälper författarna i de fortsatta kontakterna med tryckeriet. Det är också förlaget som tar hand om och distribuerar de biblioteksexemplar som doktoranderna ska lämna in av sina avhandlingar och licentiatuppsatser.
Den andra uppgiften handlar om ren förlagsverksamhet.
- De publikationer som förlaget ger ut består främst av populärvetenskapliga böcker och kurslitteratur, men även av ren forskning. Vi satsar i första hand på publikationer som riktar sig till en bredare läsekrets, säger förlagsredaktör Ingela Engman.
Karlstad University Press hjälper till med upphandling, kontakt med tryckerier, distribution, marknadsföring och försäljning. Förlagets tredje uppgift är att fungera som distributionsservice. Man tar emot tidigare utgivna publikationer och hjälper till att distribuera dessa.
Ny bok om känd konsthistoriker
Inom kort kommer förlaget att ge ut sin femte bok, "Panofsky och ikonologin", skriven av Hans-Olof Boström, professor i konstvetenskap vid Karlstads universitet.
Erwin Panofsky var en av 1900-talets mest inflytelserika konsthistoriker och humanister. Han växte upp i Tyskland och arbetade under många år som professor vid bland annat Princeton, USA. En av hans kollegor var Albert Einstein.
Panofsky är kanske mest känd för sin ikonologiska tolkningsmetod av konstverk.
- Hans metod spred sig över världen men misstolkades och missbrukades på sina håll, vilket gav den dåligt rykte. På senare år har man emellertid börjat intressera sig för Panofsky och ikonologin på nytt, berättar Hans-Olof Boström.
I boken presenterar han Panofskys liv och forskarkarriär. Hans-Olof Boström redogör ingående för den ikonologiska metoden och visar hur den tillämpats på ett antal kända konstverk. Han granskar också den kritik som riktats mot ikonologin och reflekterar över tolkningsmetodens användbarhet i vår tid.
- Tanken är att boken ska användas som kurslitteratur, inte bara inom konstvetenskapen utan även inom filmvetenskap och idéhistoria. Jag hoppas även att andra konstintresserade kan ha glädje av den, säger Hans-Olof Boström.
Förlaget besöker institutionerna
Karlstad University Press grundades under våren 2003 och gjorde sin officiella entré i samband med releasen av den första boken "Högskola och studenter i Karlstad". Sedan dess har ytterligare tre böcker givits ut i förlagets namn: "Vad är värmländskt?", "Att översätta TQM" samt "Varje problem ropar på sitt eget språk – om Tomas Tranströmer och språkdebatten".
Ingela Engman kom till Karlstads universitet som förlagsredaktör i september 2003. Hon vikarierar för Anna Noaksson, som är ordinarie redaktör på 50 procent. Ingela har tidigare arbetat på Bokförlaget Tranan i Stockholm samt som redaktör för delar av Statens kulturråds barnbokskatalog.
- Under våren kommer jag att besöka universitetets olika institutioner för att se vilka behov och önskemål på förlaget som finns. Detta för att vi sedan ska kunna arbeta fram klarare riktlinjer för vad förlaget ska ha för uppgifter och vilken typ av böcker vi ska ge ut, berättar Ingela Engman.
Mer information: Se Karlstad University Press. Eller kontakta Ingela Engman, tfn 054-700 10 87, eller Eva Arndt-Kling, tfn 054-700 10 85. E-post: forlag@kau.se. Förlaget håller till i biblioteket plan 3.