Förening för arbetslivsforskning bildad
2008-12-19När Arbetslivsinsitutet lades ned för ett par år sedan, hamnade olika delar av biblioteket, publikationerna och forskningen på universitet och högskolor runtom i landet. Vid Växjö universitet finns exempelvis forskningsserien Arbetsliv i omvandling och här vid Karlstads universitet ges tidskriften Arbetsmarknad och arbetsliv ut. Behovet av samordning och samling kring arbetslivsforskningen har vuxit sig starkare. I november bildades Föreningen för arbetslivsforskning i Sverige.
- Det har länge funnits ett behov av samordning och någon form av samlande kraft kring arbetslivsforskningen. Vi behöver en nationell plattform också för att kunna delta i samhällsdebatten. Därför bildade vi en ideell förening med forskare från hela landet på en träff här på Karlstads universitet, berättar Lena Gonäs, professor i arbetsvetenskap och avgående dekan vid Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT.
Med på träffen i november var bland andra forskare från Stockholms universitet, Lunds universitet, högskolan i Borås och högskolan i Gävle. Ordförande i den tillfälliga styrelsen är Jan Holmer vid Göteborgs universitet och i valberedningen sitter bland andra Lena Gonäs. Nästa möte äger rum i maj nästa år i samband med en konferens på temat Arbetet i människors liv.
Samarbete om magisterprogram
Men redan finns ett utbrett samarbete mellan de arbetsvetenskapliga institutionerna. I höst startar ett magisterprogram i arbetsvetenskap, som rör aktuella utvecklingstendenser i samhälle och arbetsliv. Utbildningen är ett samarbete mellan Karlstads universitet, Göteborgs universitet samt högskolorna i Borås och Halmstad. Föreläsningar och seminarier äger rum på de olika orterna och en del av undervisningen sker via distans.
Forskarskola "light"
Även på forskarutbildningsnivå samverkar lärosätena. Där beviljade nyligen Vinnova medel till en forskarskola "light" i arbetsvetenskap. Totalt kommer sex kurser att ges från våren 2009 fram till hösten 2011. Varje kurs omfattar 7,5 högskolepoäng och varje kursarrangör svarar för antagning, organisation, innehåll och genomförande. Doktorander från alla ämnesområden kan delta, det enda kravet är att man ska vara antagent till forskarstudier. I styrgruppen för forskarskolan sitter bland andra Jan Ch Karlsson, professor i arbetsvetenskap från Karlstads universitet.
- Det här känns väldigt intressant. Vi planerar kurserna utifrån att det är två doktorander och tio tillresande doktorander vid varje värduniversitet som deltar. Doktoranderna som reser får logi och resa betalda vid kurstillfällena, så det ska inte medföra extra kostnader, säger Jan Ch Karlsson, som kommer att hålla i en av kurserna våren 2011.