Fokus på mobiler i utvecklingsländerna
2008-12-08Forskare och praktiker från hela världen träffas på Karlstads universitet den 11 och 12 december. De ska diskutera möjligheter och problem med informationstekniken i utvecklingsländerna.
Konferensen heter M4D, som står för mobile communication technology for development, och innehåller flera spår: den rent tekniska utvecklingen inom bredband och mobila tjänster samt de ekonomiska och sociala faktorerna som påverkar utvecklingen och användbarheten. Arrangör är forskningscentrumet HumanIT vid Karlstads universitet.
De tre huvudtalarna är Victor Bahl, forskare från Microsoft, professor Richard Heeks från universitetet i Manchester, och Adam Denton, en av cheferna inom GSMA.
Mobilen driver utveckling?
Victor Bahl arbetar på Microsofts huvudkontor och forskningsavdelning i USA. Han kommer att tala om de mångas möjlighet att vara uppkopplade och hur tillgång till webben och e-post kan förändra villkoren för människor i utvecklingsländerna.
Richard Heeks, forskare vid universitetet i Manchester, Storbritannien, tar upp vikten av att all utveckling i tredje världen sker tillsammans med befolkningen där. Hans tankar är att det inte är någon bra idé att ta fram produkter eller tjänster som landet sedan inte har råd att utveckla eller använda sig av. All utveckling måste ske i samråd med dem.
Adam Denton arbetar på GSMA, en organisation som samlar nästan alla världens teleoperatörer. Målet för GSMA är att främja bruket av mobiltelefoni och andra mobila tjänster. Hans kommer att tala om hur billigare mobiltjänster också skapar fler marknader och växande ekonomi.
Återbruk av mobiler
- Förutom våra huvudtalare, som alla är myckt erkända inom sina områden, har vi många andra intressanta föredragshållare, både från näringslivet och från forskningsvärlden, berättar John Sören Pettersson, professor i informatik vid Karlstads universitet.
Ur det digra programmet nämner han det brittiska företaget Eazyfone som driver ett miljöprojekt där gamla mobiltelefoner återanvänds i fattigare länder. Deras affärsidé är att det som rikare länder betraktar som skräp kan fattigare länder ha god användning för.
Svenska Räddningsverket finns också med bland talarna och berättar om när mobiltelefoni kan få livsavgörande betydelse vid katastrofinsatser i regioner med dåliga kommunikationer.
Lite Nobelinspirerat
Den sociala samvaron är förstås viktig när forskare och representanter från näringslivet har rest lång väg för att träffas och utbyta kunskap. Under middagen på kvällen ska en skådespelare från Nobelmuseet i Karlskoga berätta mer om vem Alfed Nobel var, och Dag Nielsen från Ericsson i Stockholm ska berättar mer om Värmlandssonen Lars Magnus Ericsson.
Konferensen sponsras av Spider, the Swedish program för ICT in developing regions, Ericsson AB, Microsoft Research India, Tieto och LifeAcademy.