Fokus på arbets- och studiemiljö
2014-04-29Arbetsmiljökommittén på Karlstads universitet vill initiera en diskussion om hur medarbetares arbetsmiljö och studenters studiemiljö hänger ihop. Det är ett prioriterat område i kommitténs nya verksamhetsplan för året 2014-2016.
- Tidigare har vi mestadels jobbat med anställdas arbetsmiljö, men, den är sammanlänkad med studenters studiemiljö. Eftersom vi hela tiden möts och påverkar varandra behöver vi se till helheten, säger Anki Nordmarker, ordförande i Arbetsmiljökommittén.
Kommittén menar att en förståelse för varandras situation, skyldigheter och krav bidrar till en bättre miljö som är utvecklande för alla. Därför lyfts frågan bland universitetets chefer, medarbetare och studenter.
- Vi vill prata om att värdera varandra som kollegor, och bidra till en bra miljö för varandra. Vi tror att det skapar en större förståelse, och bidrar till att balansera förväntningar, säger Anki Nordmarker.
Studenternas representant i Arbetsmiljökommittén är Joachim Hogen, vice ordförande med studiesocialt ansvar i Karlstad Studentkår.
- När studenter kommer till studentkåren med frågor, brukar vi också uppmana dem att själva ta en första kontakt med personen det gäller. Vi tror att det är bästa sättet för att lösa frågetecken är att studenter och personal pratar om det. Studentkåren hjälper gärna till och medlar i de fall det skulle behövas men vi tycker det är bäst om de inblandade kan komma fram till en lösning gemensamt, säger Joakim Hogen.
Björn Eliasson, företrädare för arbetsgivaren och prefekt på Institutionen för pedagogiska studier säger att arbetsmiljökommittén vill öka medvetenheten bland studenter om att relationen mellan dem och lärarna i hög grad påverkar studiemiljön.
- Vilken plats man tar på en förläsning och hur man uttrycker sig i en kursutvärdering påverkar såväl studie- som arbetsmiljö, det vill vi ha en dialog med studenterna om, säger Björn Eliasson. Detsamma gäller att lärare påverkar studenternas studiemiljö.
Arbetsmiljökommittén vill lyfta frågan i alla led, där nästa steg är ledamöternas ledningsgrupper och i andra relevanta sammanhang, som på intranätet och studentnätet.
Arbetsmiljökommittén är ett rådgivande organ som deltar i planeringen av arbetsmiljöarbetet och följer dess genomförande. Tolv ledamöter, tre suppleanter och sex personer med närvaro- och yttranderätt träffas tre gånger per termin. Bland dem finns två studentrepresentanter.

