Fokus: Barn som bevittnat våld
2013-05-17- Vi måste se, höra och göra. Det är våra barn värda, säger Värmlands landshövding Kenneth Johansson när han inleder den kompetenssatsning som bland annat handlar om barn som bevittnar våld.
FoU Välfärd Värmland och Länsstyrelsen i Värmland samverkar kring kunskapsutveckling inom området "Våld i nära relationer". Under 2013 genomförs fyra konferenser inom området. Första tillfället med temat "Barn som bevittnat våld" hade samlat cirka 180 deltagare.
- Det är en otroligt viktig satsning. Det behövs mer upplysning. Det kan ta väldigt lång tid innan barnen säger något. Ofta vill de hålla fasaden uppe, säger Therese Nilsson, kurator i Eda kommun.
Agneta Dahlin som också är kurator i Eda kommun håller med.
- Ibland kan man känna en viss hjälplöshet. Men även om det är jobbigt så är det givande. Vi har en möjlighet att hjälpa någon genom att fokusera på barnen och skapa tillit.
Mimmi Takman, Lennart Klingestad, Jörgen Johansson och Tomas Fröding är boendestödjare för unga i vuxna i Karlstads kommun och kommer ofta i kontakt med unga som varit våldsutsatta i någon form.
- Ofta får vi inte hela bakgrunden, men förstår att de haft en brokig uppväxt. Jag hoppas att konferensen ger en ökad insikt och tips och idéer på vad man kan göra, säger Lennart Klingestad.
Mycket viktigt med bra insatser till barnen
Kjerstin Almqvist, adjungerad professor i psykologi vid Karlstads universitet, höll en uppskattad föreläsning. Kjerstin Almqvist har bland annat ansvarat för projektet "Barn som bevittnat våld mot mamma", varit medansvarig till den nationella utvärderingen av "Stödinsatser till barn som bevittnat våld" och leder nu det nationella projektet "Insatser för våldsutsatta barn".
Dagens föreläsning fokuserade mycket på varför våld i nära relation är så skadligt för barn och om anknytningssystemests betydelse.
- Det handlar om barns beroende av sina föräldrar för sin överlevnad, och hur samspelet mellan barn och föräldrar formar barns anknytningsmönster. Anknytningssystemet är en inre arbetsmodell om att "min mamma och pappa kan skydda mig", "det finns någon där för mig". Hur det här fungerar är starkt kopplat till vår psykiska hälsa.
Men om mamma och/eller pappa inte kan skydda och trösta? Vad händer då?
- När anknytningspersonen inte är trygg, utan skrämd eller skrämmande, utvecklar barnet ingen grundläggande trygghet som är en förutsättning för psykisk hälsa. Barn som bevittnat våld har behov av stöd och hjälp på olika sätt. Men barn berättar ytterst sällan om våld i hemmet, vilket leder till att problematiken ofta inte är känd av omgivningen. Därför måste vi ha kunskap för att kunna upptäcka varningssignalerna och ge bra insatser till barnen, det är mycket viktigt.
"Handbok Våld" - utgångspunkten
De övriga konferenstillfällena behandlar handlingsplaner, våldsutövare samt våld och missbruk. Utgångpunkten för konferensserien är Socialstyrelsens "Handbok Våld".
Fakta FoU Välfärd Värmland
FoU Välfärd Värmland är en centrumbildning för forskning och utvecklingsarbete vid Karlstads universitet. Uppdraget är att bidra till en kunskapsbaserad utveckling av socialtjänsten och andra välfärdsverksamheter.







