Flexibel utbildning i fokus
2007-09-18Så många som var femte student vid Karlstads universitet läser på distans. De ingår i den växande grupp studerande som går en utbildning som på olika sätt är flexibel.
Men för universitetet gäller det att inte slå sig till ro utan ständigt arbeta med utveckling. Det handlar om pedagogik, kursutbud och teknik.
Det är just det arbetet som arbetsgruppen för flexibel utbildning sysslar med, under ledning av prorektor Lars Haglund. Gruppens ansvar är att se utvecklingen och satsningarna ur ett övergripande perspektiv. Den ska jobba med samordning och olika former av stöd för flexibel utbildning och undervisning. Den ska också se vilka områden som kommer att kräva särskilda insatser de kommande åren.
Konkreta frågor
- Vår uppgift är bland annat att ta tag i goda förslag från verksamheten och göra verklighet av dem, säger Lars Haglund.
- Ett konkret exempel är studenterna som läser till tandhygienist. De studerar på distans men har både längre och kortare perioder då de behöver vara i Karlstad och då har många av dem ingenstans att bo. Det har inte funnits studentbostäder för korttidshyra och studenterna har varit hänvisade till att bo på hotell, vandrarhem, eller försöka hitta andra lösningar, säger Lena E Johansson från Stab, planering och uppföljning. Hon är koordinator för flexibel utbildning.
- Det är lätt att universitetet säger "att det där är inte vårt bord" men visst måste vi vara med och försöka ordna bra alternativ. Stödfunktionerna kring våra studenter måste fungera, fyller Lars Haglund i.
Teknik och pedagogik
Förra året pågick en förstudie kring flexibel utbildning. Den resulterade i en rad förslag som gruppen nu jobbar vidare med. Ett förslag är att fakulteterna ska skapa ett gemensamt "kompetensnav" för pedagogiskt stöd och metodutveckling av flexibel utbildning. Här gäller det att samordna resurserna för att utnyttja dem på bästa sätt. Bibliotekets Lärstöd ansvarar för teknisk support till lärare och studenter. Varje fakultet får också i uppdrag att se vilka kurser och program som kan ges som flexibla utbildningar.
Andra frågor som står på förslagslistan är marknadsföring och tekniska lösningar. Universitetet ska också reda ut ansvarsfördelningen för regionens lärcentrum.
Gruppen arbetar just nu med att få med frågor som rör flexibel utbildning i budgeten. För det krävs förstås pengar till många av förslagen. Dessutom jobbar man för att flexibel utbildning ska skrivas med i de två viktiga dokument som skapas nu i höst: grundutbildningsstrategin och forskningsstrategin.
Men vad som händer sedan är lite oklart. Gruppen har bara mandat att arbeta detta året ut.
- Vi vet inte hur det blir än. Frågorna är förstås viktiga för det kvalitetsråd som finns, och för universitetets ledningsgrupp, säger Lars Haglund.
Gruppen
Arbetsgruppen för flexibel utbildning består av representanter från samtliga fakulteter, lärarutbildningens kansli, biblioteket, den gemensamma administrationen och studentkåren.
Louise Ulfhake, lärare i informatik, representerar Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT.
Per-Eric Åhlén, lärare i fysik, representerar Fakulteten för teknik- och naturvetenskap.
Magnus Lindh, lärare i statsvetenskap, representerar Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper.
Ulla Högberg, lärare i pedagogik, representerar Estetisk- filosofiska fakulteten.
De har alla mångårig erfarenhet av att undervisa inom distansutbildningar och är engagerade för att utveckla olika sorters flexibla utbildningar.
Gruppen består dessutom av:
Lennart Jansson, utbildnings- och forskningssamordnare, lärarutbildningens kansli.
Markus Schneider, biblioteket. Ersättare Claes Asker.
Fredrik Olsson, Karlstad studentkår, samt ny för i höst Per Hulling, Karlstad studentkår.
Håkan Spjuth, IT-strateg.
samt tidigare nämnda sammankallande Lars Haglund, universitetsledningen, och Lena E Johansson på Stab, planering och uppföljning.



