Fler likheter än skillnader
2013-10-02Forskare i omvårdnad vid Karlstads universitet har tillsammans med forskare i Indien genomfört ett Sida-projekt om samarbetet mellan akademi och kliniska praktik. Ett projekt som nu avslutas med en internationell konferens i Indien. Målet är ökad kvalitet i patientvården och hindren är i mångt och mycket desamma i de båda länderna visar det sig.
Ansvarig för projektet vid Karlstads universitet är Elsy Athlin, professor i omvårdnad, som tillsammans med Kersti Theander, universitetslektor i omvårdnad lett arbetet. Projektet har genomförts inom ramen av ett större samverkansavtal mellan Karlstads universitet, avdelningen för Hälsovetenskaper och Datta Meghe Institute of Medical Sciences som pågått sedan 2007 bl.a med hjälp av Linneus-Palme medel. Samarbetspartner i Indien är professor B. Kulkarni och professor S. Tessy Sebastian, vid SRMM College of Nursing, som besökt Karlstads universitet många gånger under projekttiden.
Ett gott exempel på framgångsrik samverkan
Projektets syfte var att implementera och utvärdera en modell för evidence-baserad omvårdnad genom samverkan mellan vårdverksamheter och sjuksköterskeutbildningarna. Samverkansmodellen grundar sig på idéer om ömsesidigt förtroende, respekt och engagemang, och innebär ett kunskapsutbyte mellan utbildningen och vårdens verksamheter. Projektet har varit mycket framgångsrikt och framför allt i Indien blivit framhållet som ett gott exempel på ett samverkansprojekt som nått sina mål.
- Projektet har pågått under perioden 2011-2013 på åtta vårdavdelningar; fyra på ett indiskt sjukhus, två på Torsby sjukhus och två på Centralsjukhuset i Karlstad. Ett kriterium för medvekan var att sjuksköterskestudenter gör verksamhetsförlagd utbildning på avdelningarna, säger Elsy Athlin. Vi är nu nöjda över att vårt projekt fungerat så väl, att vi beslutat avsluta det med en internationell konferens i Sawangi den 6-7 februari 2014 för att bland annat presentera våra resultat. Glädjande är att intresset redan är stort för att delta och vi har lyckats engagera flera framstående talare till konferensen.
Bättre sjukvård hjälper till att bekämpa fattigdom
Några övergripande syften med projektet är att åstadkomma långsiktiga förändringar i form av förbättrad vårdkvalitet för patienter, kompetensutveckling och arbetstillfredsställelse för sjuksköterskor, förbättrad lärandemiljö för sjuksköterskestudenter och ökat samarbete mellan utbildningen och vårdens verksamheter. Detta förväntas även ha positiva effekter på arbetet med att bekämpa fattigdom i Indien. Professionella, medvetna sjuksköterskor är oavsett nationalitet uppskattade och erkända för sitt bidrag till förbättrad hälsa och bekämpning av fattigdom. Projektets design baserat på aktivt deltagande, kritiskt tänkande och användning av forskningsresultat i det dagliga vårdarbetet kan förse sjuksköterskorna och studenterna med verktyg som de kan använda för förändringsarbete även fortsättningsvis.
- Det är vår förhoppning att projektet ska komma att bidra till en fortsatt positiv utveckling i dessa sammanhang, säger Elsy Athlin. Vi planerar för ett fortsatt samarbete som kan bidra till utvecklingen av sjuksköterskeutbildningarna både i Indien och här. För de av våra studenter och lärare som inom ramen av Linneus-Palme-medel besökt universitetet och sjukhuset i Indien har det varit mycket utvecklande att uppleva dessa transkulturella möten. Detsamma gäller naturligtvis även för de studenter och lärare som kommit till oss från Indien.
Sida satsade totalt 4,3 miljoner kronor under tre år på projektet. Lärosätena har ett fortsatt avtal om student- och lärarutbyte som sträcker sig till 2014 varefter det troligen kommer att förlängas till 2016 enligt Agneta Danielsson, som är internationell koordinator vid avdelningen.

