Finnkultur på bokmässan
2009-09-23På bokmässan kommer en bok om Finland i Värmland att presenteras. Det är Värmlands museums årsbok 2009 och en av de tolv författarna är Gabriel Bladh, universitetslektor i kulturgeografi vid Karlstads universitet.
- Årsboken vill ju generellt uppmärksamma relationerna mellan Finland och Sverige i anslutning till märkesåret 1809, säger Gabriel Bladh, universitetslektor i kulturgeografi. Medverkar gör även Sune Åkerman, professor i historia, vars bidrag till boken handlar om revolutionen 1809, vilken tog sin början i Karlstad.
En central koppling för Värmland är förstås den skogsfinska kolonisationen hit på 1500- och 1600-talet, och de finnbygder som formades då. Värmlands museums årsbok 1953 behandlade senast temat "Finnar i Värmland".
- Syftet med min artikel är att beskriva några huvuddrag i forskningen om värmlandsfinnar och skogsfinnar under de dryga fem decennier som har gått sedan 1953, säger Gabriel Bladh. Jag diskuterar också utmaningar för den fortsatta forskningen om skogsfinnarna utifrån de tre fälten naturresursutnyttjande, nordisk kulturhistoria samt kulturell förändring och kontinuitet. Ett viktigt framtida forskningsområde är till exempel att studera hur Finnskogen och skogsfinnarna har skildrats och representerats såväl av vetenskapen som i skönlitteratur, kulturmiljöarbete och turism.