Finnes: Chattande mattecoacher
2011-03-10Kvadraten på hypotenusan är lika med summan på kvadraten av kateterna i triangeln. Eller? Nu går det att få experthjälp av blivande matematiklärare vid Karlstads universitet direkt via nätet.
Och det är just hjälp man kan få. Att skicka in matematikläxan och tro att det levereras färdiga svar är ingen idé. För i projektet Mattecoach gäller det att kunna coacha eleverna så att de själva kan komma fram till en lösning.
- Tillsammans med Karlstads kommun och Kungliga Tekniska högskolan, KTH prövar vi nu under våren en ny typ av läxhjälp där elever efter skoltid kan få hjälp med matematikläxan genom att chatta med blivande lärare, berättar Tony Ingemarsson, utbildnings- och forskningssamordnare för Lärarutbildningen vid Karlstads universitet. Inför hösten söks medel från Ljungbergsfonden för att utöka verksamheten.
- Behovet av att på ett enkelt sätt få extra stöd finns hos många elever. Tanken är också att coacherna ska kunna uppmuntra duktiga elever att bli ännu duktigare. Vi vänder oss i första hand till skolor i Karlstads kommun med elever mellan årskurs sex och nio.
Bra träning för blivande lärare
Förutom att stödja elever i grundskolan tror och hoppas projektgruppen att mattecoachandet ska komma de blivande lärarna tillgodo.
- Att redan under sin tid vid Karlstads universitet få pröva sin förmåga att förklara matematik så att eleverna förstår tror jag kommer att öka lärarstudenternas anställningsbarhet. Det är fantastiskt bra att få blivande lärare som har tränats i sin didaktiska kompetens på detta sätt. Här är det ju ungdomarnas sociala medier som används för lärande, säger Monica Johansson, rektor vid Stodeneskolan i Karlstad.
Eleverna ute på skolorna kan kontakta en mattecoach mellan klockan 17 och 20, måndag till onsdag, via Windows Live Messenger, MSN. Sex studenter som ska bli lärare i matematik delar på uppgiften.
- Det är spännande. Det är ett helt nytt sätt att lära sig förklara, säger Åsa Eriksson.
- Ett roligt projekt. Lite kan jag sakna ögonkontakt och tonläge. Det är svårt att veta om eleven är riktigt uppgiven, eller vilken nivå de ligger på. Men det finns fördelar också, jag behöver ju själv inte vara på det bästa humöret, säger Martin Nilsson.
Matematikkunskaperna behöver stärkas
På sikt hoppas projektgruppen att mattecoachandet ska bidra till att höja resultaten i ämnet.
- Här kan alla få hjälp och stöd. Det är gratis. Eleverna behöver inte vara beroende av att föräldrarna kan köpa tjänsten, eller att de är duktiga i matematik, säger Monica Johansson. I ett längre perspektiv kan projektet också användas till forskning. All chattkonversation sparas och det kan vara intressant att exempelvis titta på om det är speciella frågor som återkommer eller om resultaten skiljer sig åt i landet.
Är du lärarstudent i matematik och intresserad av att coacha? Kontakta gärna Tony Ingemarsson, tony.ingemarsson@kau.se, 054-700 14 04

