Film i Värmland
2005-06-29Har Film i Värmland någon framtid? När man ser den mängd av företagsetableringar i branschen under de senaste åren är man benägen att svara ja på den frågan. Film i Värmland har även varit pådrivande och lyckats väl med att synliggöra regionens filmer nationellt och internationellt. Detta framkommer i en rapport som nyligen publicerades av Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling.
Runt om i landet knyts förhoppningar till filmbranschen som en viktig motor för regional utveckling. Under de senaste åren har det också skett en medveten decentralisering av filmproduktion, som tydligast märkts inom långfilmsproduktion. Det statliga stödet innefattar dessutom distribution och visning av film i hela landet. Film i Värmland kan i det perspektivet ses både som en kulturpolitisk satsning och en verksamhet som kan leda till företagande och sysselsättning.
Cerut fick under 2004 uppdraget från Länsstyrelsen att utvärdera Film i Värmland. Rapporten är dels en beskrivning av det arbete som genomförts under de senaste tio åren och en värdering av hur Film i Värmland levt upp till sina målsättningar mot bakgrund till de resurser som ställts till förfogande.
Tyngdpunkten av verksamheten har varit inriktad på barn och ungdom, vilket ytterligare förstärkts genom det nationella uppdrag som man fått. Barn och ungdom har fått utökade möjligheter att arbeta med film i länet bland annat genom den Mobila videoverkstaden, fortbildning av lärare och kontakter med lärarutbildningen på Karlstads universitet. Film i Värmland har genom olika evenemang och även direkt finasiellt stöd till unga filmare mellan 16-25 år arbetat för att skapa en möjlighet att ta sig vidare inom branschen. Genom skolbio vill man ge barn möjlighet att utveckla sitt filmintresse.
Sambandet mellan Film i Värmlands verksamhet och utvecklingen av den värmländska film- och mediebranschen är inte möjligt att ge något entydigt beskrivning av. Film i Värmlands nätverk fungerar olika beroende på företagsstrukturer och frilansande filmarbetare med mera. De större företagen har klarat sig själva men med en del kontakt och stöd av film i Värmland. Flera nyetablerade produktionsbolag och filmare har dock haft mera nytta och stöd av Film i Värmland. I rapportens slutsatser konstateras bland annat att ett filmrelaterat nätverk växt fram kring Film i Värmland och att de kan anses vara ett av Sveriges ledande regionala resurscentrum.
Utvärderingen har genomförts av Leena Hagsmo och Sara Westlindh, projektassistenter vid Cerut. Denna och andra Cerutrapporter hittar du under publikationer på www.cerut.kau.se