Fika för en rättvisare värld
2014-10-16Den 16 oktober är det dags för årets Fairtrade-fika. Närmare en halv miljon deltagare har antagit utmaningen. Karlstads universitet är en av dem. Under torsdagen kommer anställda och studenter dricka så många rättvisemärkta kaffekoppar som möjligt.
På alla universitets restauranger och kaféer är man överens. Att kunna erbjuda schysst fika är ett steg i rätt riktning mot ett mer hållbart arbetsliv. Därför är Fairtrade Challenge en både rolig och viktig dag att uppmärksamma. Det menar kökschefen Ann-Sofie Jansson på restaurangen Solsta Inn och Tony Abdi som driver kaféerna Selma och 11:an.
– Vi vill bidra till bättre levnadsvillkor och förutsättningar för kaffeodlarna runt om i världen, säger Ann-Sofie.
– Det handlar om att skapa ett bra liv för alla, något som våra kunder gärna är med på, tillägger Tony.
Liten uppoffring
Fairtrade Challenge är ett årligt återkommande event som arrangeras av Fairtrade, en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Under parollen ”Hej då fattigdom” är målet med kaffeutmaningen att ännu fler än tidigare ska upptäcka fördelarna med rättvisemärkt fika. För sjätte året i rad kan intresserade arbetsplatser och enskilda personer delta genom att anmäla antalet koppar med Fairtrade-kaffe och -te som har serverats den 16 oktober. För de fikabeställningar som Konferens och Evenemang har gjort den här dagen är också Fairtrade-kaffe beställt. Förra året knep Karlstad tredje plats i Sverige och i år hoppas man nå ännu bättre. Karlstad universitet ska göra sitt bästa för att förbättra resultatet.
– Det känns självklart att vara med. Det handlar om en liten uppoffring som har en stor effektiv på sikt. Kaffe och te är lätt att byta ut, finns det dessutom inga alternativ är valet enkelt, säger Tony.
Hallå där Birgitta Mc Ewen, miljösamordnare på Karlstad universitet.
Utöver universitets restauranger kommer även hela personalstyrkan att fika rättvisemärkt framöver. Efter ett beslut från rektorn förra veckan ska allt kaffe i personalrummen ha Fairtrade- och Krav-logga.
Hur känns det att beslutet nu är fattat?
– Det känns jättebra att vi har tagit ställning. Nu kan vi alla dricka kaffe med gott samvete. Och med tanke på att vi är närmare tusen anställda på Karlstad universitet så har den här typen av satsningar en stor genomslagskraft både på kort och på längre sikt.
Varför är det viktigt att fika schysst?
– Det här är en viktig satsning för universitets långsiktiga miljöarbete. Det är ett effektivt och enkelt sätt för oss som arbetsplats att ligga i framkant när det kommer till det arbete som främjar hållbarhet långsiktigt. Men det handlar också om att skapa en medvetenhet om de arbetsförhållanden som råder på plantager runt om i världen och där odlarna far illa av den traditionella odlingen.
Vilket är nästa steg i universitets miljöarbete?
– Jag håller på att undersöka andra områden där den här typen av satsningar skulle kunna fungera lika bra. Till exempel skulle vi kunna titta närmare på de fruktlådor som levereras till avdelningarna, men också frukt som säljs till våra studenter. Även de bomullströjor som i dag säljs i universitets shop skulle kunna ha en bättre miljömärkning, tror jag.
Vad kan man som enskild person göra för att bidra till bättre miljöarbete?
– Man kan börja med att byta ut sånt som är relativt enkelt och inte gör så stor skillnad i plånboken. Kaffe är en sån sak, men även bananer och vindruvor är bra att byta mot mer ekologiska alternativ. Man kan också läsa på om vad som gäller. På Fairtrades hemsida finna massor med information för den som är intresserad, likaså på Naturskyddsföreningens och Kravs.

